);
Ludbreški izviđači preuzeli Betlehemsko svjetlo mira

Ludbreški izviđači preuzeli Betlehemsko svjetlo mira

Naši izviđači i ove su godine u Ludbreg donijeli Betlehemsko svjetlo mira koje će građanima podijeliti na Cinkušu adventskom. Po svjetlo su se uputili još 15. prosinca u zagrebačku katedralu. Iz katedrale svjetlo radosti, mira i dobrote proneseno je diljem Lijepe Naše.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku prvi je, ratne 1991. godine iz Beča donio tadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Godinu dana kasnije svjetlo su donijeli izviđači preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda “Kamengrad” iz Koprivnice pod vodstvom g. Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice… Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.

Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Americi. U emisiji austrijske televizije na božićnu večer 1986. godine potaknula je jedna gledateljica. Naime, ona je kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Tako se razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content