Čuvana sorta „Ludbreški hren” starinska je autohtona sorta uzgojena i selekcionirana na širem području Ludbrega, a koja ima posebanokus. Njegov najveći uzgajivač i proizvođač je svakako ludbreško poduzeće Agro Altera direktorice i vlasnice Bojane Makar. Agro Altera je mala tvrtka, ali najveća u Hrvatskoj koja se bavi njegovom proizvodnjom. Sam naziv ovom hrenu čuvane sorte dala je upravo Bojana Makar koja tvrtkom upravlja već više od 10 godina. Na taj je način pridonijela prepoznatljivosti ovog ludbreškog kraja po samoj proizvodnji hrena. Sa svojim je timom stvorila proizvode na koje može biti ponosna. Osim klasičnog ludbreškog hrena u staklenci, tu je i ekstra ljuti ludbreški hren koji se proizvodi samo od debljeg korijena i to od vrhova ploda, zatim hren s peršinom, s feferonima i s brusnicom.

Njihovu kvalitetu potvrđuju i brojne nagrade i priznanja od kojih posebno valja istaknuti nagrade uručene prilikom ovogodišnjeg 6. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda koji se održavao od 16. do 18. listopada u Zagrebu. Prilikom ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u kategoriji umaci, namazi, suho voće, krekeri i pahuljice, komisija za ocjenjivanje naribanom ludbreškom hrenu dodijelila je Zlatnu diplomu, ludbreški hren s peršinom dobio je Srebrnu diplomu, a ludbreški hren s brusnicom Priznanje.

– Od samog početka naša vizija je bila razvijati, odnosno širiti proizvodnju ludbreškog hrena što s vlastitom proizvodnjom, što u kooperaciji i naravno širiti paletu gotovih proizvoda od ludbreškog hrena, pridobiti i raditi što veće tržište u RH i tako, nadamo se, jednog dana u gradu Ludbregu napraviti malu tvornicu za preradu ludbreškog hrena. Željeli bi posebno naglasiti da smo s Varaždinskom županijom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, gospodinom Dragutinom Vincekom i Clusterom Euvita u procesu zaštite zemljopisnog porijekla tako da će i ovo veliko priznanje biti od iznimne važnosti za samu budućnost razvoja proizvodnje, povezanosti i prepoznatljivosti ludbreškog hrena i grada Ludbrega. – otkrila je direktorica Bojana Makar.

Ludbreška tvrtka bavi se jednogodišnjim proizvodnjom tako da hren sadi na proljeće, a vadi početkom studenog pa sve do idućeg proljeća. Ove su godine zasadili više od 3 ha zemlje. – Uskoro ćemo krenuti na vađenje jer imamo unaprijed ugovorene prodajne količine i termine isporuka za ekskluzivnog kupca tako da moramo sve na vrijeme pripremiti i isporučiti kako smo ugovorili. Prema našim procjenama mislim da ćemo ove godine imati zadovoljavajući prinos kao i naši kooperanti. – kaže Bojana Makar i dodaje kako im je želja da imaju što više kooperanata s našeg ludbreškog područja. – Zaista imamo kvalitetnu zemlju, ljudi su radišni, posjeduju mehanizaciju za samu obradu zemlje i mislim da s ovom proizvodnjom ne bi pogriješiti. Mi im garantiramo otkup svih proizvedenih količina po unaprijed ugovorenim cijenama otkupa tako da proizvođači ludbreškog hrena mogu biti sigurni. – poručuje.

Prepoznatljivi ludbreški hren” može se pronaći na policama gotovo svih trgovačkih lanaca u RH kao što su primjerice Kaufland, Konzum, KTC, Lonia, Braća Pivac, Vindija, Kitro, Metss, Perutnina Pipo, Strahinjčica, i mnogi drugi.

Dodatak asortimanu – LUDBREŠKI HREN S JABUKOM

Uz naribani ludbreški hren, extra ljuti ludbreški hren i ludbreški hren s feferonima, peršinom ili brusnicama u prodaji će se uskoro moći pronaći i ludbreški hren s jabukom.

– Uvijek su nas na sajmovima ispitivali: Imate li hren s jabukom? A zašto ga nemate? Hoćete li ga imati u prodaji? Odgovarali bismo kako nam je u planu, ali da nismo još našli pravi trenutak i pravi spoj okusa. I tako nakon nekoliko mjeseci rada i isprobavanja napokon smo pogodili pravu kombinaciju okusa hrena dodajući mu fantastičan jabučni pire. Ocjene degustacije od naše komisije bile su odlične tako da se nadamo da će se i kupcima jako svidjeti. – kaže direktorica Bojana Makar i dodaje kako će ga kupci moći kupiti u Konzumu i posebno u Kauflandu pakiranog u poklon kutijici zvanoj “SUPER PONUDA” . – To je posebno pakiranje od dva ludbreškog hrena, od kojih će jedan sigurno biti s jabukom i naravno s poklonom za kupce – jednim malim tabletićem za stol. Također ćemo uskoro na našoj Facebook stranici i putem Instagrama vrtjeti nagradne igre i tako uveseljavati naše vjerne kupce i pratitelje prigodnim poklončićima. – za kraj otkriva Bojana.

Što drugo reći nego, veselimo se novim okusima!