Ludbreški hren dobio veliko priznanje – nacionalnu zaštitu svog imena

Ludbreški hren dobio veliko priznanje – nacionalnu zaštitu svog imena

Ljut, oštar i osvježavajući, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav.

Upravo ovo su odlike Ludbreškog hrena, izvornog i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu – zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postao već deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj razini.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače povodom dobivanja nacionalne zaštite i početka procesa zaštite Ludbreškog hrena na razini Europske unije. Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek Ludbreški hren je na ovim prostorima vezani uz Uskršnje blagdane i svadbene svečanosti kada se jede uz mesne obroke.

Veliko je to priznanje i za ludbrešku tvrtku Agro Altera koja se proizvodnjom Ludbreškog hren bavi već skoro četrdeset godina.

Od samog početka naša vizija je bila razvijati, odnosno širiti proizvodnju ludbreškog hrena što s vlastitom proizvodnjom, što u kooperaciji i naravno širiti paletu gotovih proizvoda od ludbreškog hrena, pridobiti i raditi što veće tržište u RH i tako, nadamo se, jednog dana u gradu Ludbregu napraviti malu tvornicu za preradu ludbreškog hrena. Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam  dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se daljnjem razvijanju proizvodnje. – kazala je direktorica Bojana Makar te zahvalila Varaždinskoj županiji, pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, gospodinu Dragutinom Vincekom i Clusteri Euvita za ruralni razvoj i poduzetništvo na suradnji oko zaštite imena Ludbreškog hrena.

Foto: Varaždinska županija

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content