U svečanoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu, otvorena je izložba ‘Svijet minijaturnog drveća’, poznatija kao bonsai izložba. Aleksandar Horvat, predsjednik Udruge ‘Sjeverozapad’ koja okuplja bonsai uzgajivače s područja sjeverozapadne Hrvatske podsjetio je kako je ovo šesta po redu izložba u organizaciji udruge koja je do prije dvije godine djelovala kao neformalna grupa bonsai entuzijasta.

-Nažalost došla je pandemija i odmah donijela dvogodišnju izložbenu pauzu. No naše drveće je i dalje raslo i ‘popravljalo formu’, tako da ćemo ga s malim odmakom ponovo predstaviti publici. Tokom dviju zadnjih izložbi koje su održane u atriju dvorca, vrijeme nam nije išlo na ruku, nego su vjetar i kiša ‘uneredili’ cijelu postavu. Ove godine odlučili smo je zato postaviti u sigurnosti svečane dvorane na prvom katu. Svoj je dolazak najavilo i nekoliko školskih te vrtićkih skupina, a mi pozivamo posjetitelje da ludbreškom šetnicom prošetaju od Otoka mladosti gdje se održava Sajam cvijeća, do centra grada. Bit će to ujedno i prilika da, oni koji to još nisu, vide i unutrašnjost dvorca – ističe predsjednik Udruge, koji je ujedno i sam jedan od izlagača.

“Žive skulpture“, drvca uzgojena u bonsai formi su ‘nikad završeno djelo’, spoj hortikulture i umjetnosti, koje svoje porijeklo vuče iz drevne Kine.

– Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa njegova carstva, kreativni podanici su u nju ugradili i pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži zvali su se ‘penjing’. Tokom godina, drveće je izdvojeno iz makete i posađeno u posude u kojima je nastavilo rasti. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu ‘drvo u posudi’ – pojašnjava Horvat.

U Ludbreg su ove godine došli i izlagači iz Slovenije, pa izložba ima međunarodni karakter. Posjetitelji mogu vidjeti autohtone vrste drveća prilagođene našem podneblju, ali i nekoliko ‘japanskih’ primjeraka.

Kako su biljne vrste koje nisu specifične za naš kraj, osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije uzgaja glog, grab, bukve, javor, brijest te druge vrste drveća koje pronalazimo u našim šumama. A oni iskusniji izložit će i neke zahtjevnije vrste drveća koje su uspjeli uzgojiti.

Izložba će se moći razgledati zaključno s nedjeljom, svakoga dana od 9 do 20 sati.

Foto: Miroslav Vađunec