Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. Tim povodom, uz srdačnu pomoć djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg Jasmine Preskočil-Struški, dogovorili smo susret s višestrukim ludbreškim darivateljima krvi. U prostorijama GDCK Ludbreg dočekali su nas umirovljenici Marija Kraljić (67) iz Ludbrega i Zdravko Gložinić (62) iz Slokovca.

-S darivanjem krvi počela sam 1990. godine u 18. godini života i do sada krv dala 51 put te mi još trebaju četiri darivanja kako bi stekla priznanje ‘Srebrni znak priznanja za dobrovoljno darivanje krvi’. Invalidne osobe, trudnice i darivatelji krvi po zakonu imaju prednost kod liječnika. Ja sam tu prednost osjetila na svojoj koži kada su me doktori u Zagrebu 1996. godine ugodno iznenadili uzevši me prije na red za operaciju zato što sam darivateljica krvi. Bila sam počašćena time i jako je dobar osjećaj ako netko zna cijeniti tvoje dobročinstvo. Preporučam mladima da se ne boje i postanu darivatelji krvi jer si time istovremeno kontroliraju zdravlje. – rekla je Marija Kraljić.

Podsjetimo, krv mogu darivati samo osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja u dobi od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu darivati krv četiri puta, a žene tri puta godišnje. Prije uzimanja krvi svakom darivatelju provjerava se razina željeza u krvi, a jedna doza ‘pune’ krvi podrazumijeva 450 ml. ove nezamjenjive tekućine koju je nemoguće proizvesti na umjetni način.

-Iako sam ja nadživjela granicu od 65 godina, krv ću moći dati još nekoliko puta jer redoviti darivatelji ne smiju odmah prekinuti s darivanjima već postupno zbog toga što im je organizam naviknut na darivanje. Zato se svakoj sljedećoj akciji darivanja posebno radujem. Nekad smo poslije darivanja dobivali kuhane kobasice i sok ili pivo za osvježenje, a posljednje tri godine dobivaju se tzv. lunch paketi sa sendvičima. – pojasnila je Marija.

Dobrovoljne darivateljice s 26 i više darivanja imaju pravo na oslobađanje plaćanja participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako muškarci mogu više puta godišnje dati krv oni isto pravo ostvaruju s 36 i više darivanja. To pravo čak je tri puta ‘zaslužio’ Zdravko Gložinić.

-Krv sam dosad dao 115 puta, a prvi put 1976. godine kao učenik Rudarske škole u Varaždinu. Za stoto darivanje 2018. godine primio sam Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski od tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Imam krvnu grupu ‘nula’ koja je najpoželjnija jer ‘paše’ svakome, a istovremeno meni ne odgovara niti jedna druga. U mojoj obitelji svi su od reda dobrovoljni darivatelji krvi počevši od oca i majke, pokojnog brata Krunija pa sve do mojih kćerki Ivane i Martine. Mnogo puta su me zvali na posao u ‘Elektru’ kada su se zalihe krvi istopile, a i ostali dečki koji sa mnom rade su se rado odazivali na pozive. – rekao je Zdravko.

Zdravko će za otprilike dvije godine biti u prilici dobiti ‘Zahvalnicu za izvanredan uspjeh s plaketom’ za 125. darivanje. Inače, rekorder s najviše darivanja krvi na širem ludbreškom području je Milan Bunčić koji je krv darivao 135 puta. Na našem području broj darivatelja je u višegodišnjem padu pa ovim humanim pojedincima treba odati svekoliko priznanje i čestitati na odluci da pomognu drugima. Samo darivanje ne šteti organizmu, a oduzima tek 30 minuta slobodnog vremena.

-Želio bih pohvaliti GDCK Ludbreg na aktivnostima i dosadašnjoj suradnji s darivateljima krvi. Do prije tri godine su za nas darivatelje organizirali i dvodnevne izlete na more. Surađivali smo s GDCK Rijeka, oni su dolazili k nama i šteta sto je došlo do prekida tih ‘dobrih običaja’. Nekad davno poslije darivanja za osvježenje dobili smo i crno vino. – našalio se Zdravko.

-Na ludbreškom području u prvih šest mjeseci zabilježeno je 600 darivanja krvi što je 6.28% naspram ukupnog broja stanovnika. Akcije se koordiniraju sa Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin pa su tako obje akcije u Svetom Petru planski odgođene. Sljedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi je 30. lipnja u Svetom Đurđu. Svatko tko želi darivati krv može prije darivanja pojesti laganiji obrok i popiti više bezalkoholne tekućine, jedino se ne smije jesti masna hrana najmanje 12 sati prije darivanja. – pojasnila je Jasmina Preskočil-Struški, djelatnica GDCK Ludbreg.

Završimo ovu priču o ludbreškim darivateljima krvi njihovom porukom koja glasi: ‘Uzimajući – punimo ruke, darivajući – punimo srce!’