Ludbreška župa izdala upute i preporuke za održavanje vjerskih okupljanja

Ludbreška župa izdala upute i preporuke za održavanje vjerskih okupljanja

Crkve diljem zemlje sa sutrašnjim danom otvaraju vrata vjernicima koji će moći prisustvovati vjerskim slavljima u skladu s epidemiološkim mjerama.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 24. travnja 2020., pismu biskupa Hrvatske biskupske konferencije, preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo te pismu biskupa Bože Radoša, ludbreška je župa izdala upute i preporuke za održavanje vjerskih okupljanja.

Sveta misa slavit će se prema redovitom rasporedu, radnim danom u 7:30 i 19 sati, a nedjeljom u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati, na sljedeći način:

  •  na svetoj misi obavezno je držati razmak od 2 metra u svim smjerovima za cijelo vrijeme trajanje svete mise
  •  osobe iz istog kućanstva ne moraju držati propisani razmak
  •  potrebno je izbjegavati dodirivanje svih površina u crkvi (kvake, klupe…)
  •  crkva će se popunjava od naprijed (od oltara) pa prema izlazu (ispod kora)
  •  prilikom izlaza crkvu će prvo napuštati vjernici ispod kora pa onda oni koji su bliže oltaru uz držanje razmaka od 2 metra
  •  prilikom dolaska u crkvu biti će potrebno obavezno dezinficirati ruke
  •  preporučeno je nošenje maske
  •  izostavljat će se gesta pružanja mira rukovanjem
  •  sveta pričest primat će se isključivo na ruku
  •  kada će biti moguće, svete mise slavit će se u prostoru zavjetne kapele o čemu će vjernici biti pravovremeno obaviješteni

Što se tiče sakramenata vjenčanja i krštenja oni će se odvijati na način da bude prisutno što manje osoba uz držanje propisanog razmaka od 2 metra u svim smjerovima. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje su u bližem kontaktu nosit će zaštitnu masku. Izbjegavat će se svi fizički kontakti, a obredne geste koje predstavljaju nužnost dodira svodit će se na najmanju moguću mjeru. Izbjegavat će se i izostavljat rukovanje i ljubljenje prilikom čestitanja.

Sveta ispovijed će se održavati u otvorenom prostoru (ne u ispovjedaonici) – u cinktoru ili vjeronaučnoj dvorani i to radnim danom i nedjeljom od 18:30 sati.

Župna kateheza do daljnjeg se neće održavati. Termini svete pričesti i podjele Svete potvrde bit će objavljeni naknadno. Iz župe pozivaju krizmanike da i dalje prate web stranicu ludbreških krizmanika za koju su dobili link.

Sprovodi će se i dalje održavati sukladno svim preporukama Stožera civilne zaštite. Kod smrtnog slučaja potrebno je javiti se u LUKOM te potvrditi termin sa župnim uredom putem telefona (042/811-116 ili 099/812-9076). Sprovodna sveta misa slavit će se prema dogovoru sa župnim uredom.

Mole se svi stariji i bolesni, svi koji u kućanstvu imaju osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, zatim osobe s povišenom temperaturom ( većom od 37,2 ˚C), osobe sa simptomima kašlja, kratkog daha, otežanog disanja, učestalog kihanja, glavobolje, grlobolje, probavnih smetnji, gubitka okusa i mirisa, te osobe koje su pod rizikom od oboljenja ili su u samoizolaciji da se suzdržavaju od dolaska na misna slavlja i vjerske obrede.

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content