Prošlog je tjedna potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar obišao je gradilišta Mainwald Wohnanlage BTA/BTC u Frankfurtu gdje se gradi oko 800 stanova, a jedan od izvođača je ludbreška tvrtka Oprema-PIT.

U obilasku gradilišta bili su i jedan od većinskih vlasnika tvrtke Oprema-PIT Božidar Hajsok te predsjednik uprave te tvrtke Vladimir Krajinović, kao i direktor i član uprave Alen Sabol.

Bila je to prilika da predstavnici uprave tvrtke s potpredsjednikom vlade porazagovaraju o aktualnim gospodarskim temama, a Štromar im je obećao daljnju podršku te istaknuo kako je svjestan da pred Vladom ima još puno posla u provedbi reformi. Stavio je naglasak na rezanje birokracije i ukidanje nameta, a s ciljem da se rastereti gospodarstvo.

Oprema-PIT, ali i većina tvrtki iz te branše godinama su na leđima nosili teret krize, nije bilo posla, a i naplata nije bila zagarantirana. Sad se suočavaju s drugim izazovima, a to je prvenstveno nedostatak radne snage.

-Svi stalno pričaju kako žele reforme, žele da država bude konkurentna, ali kad krenemo u reforme, dočekaju nas otpori. Dočeka nas na tisuće razloga zašto se ne što ne može, ali ja kažem da se može. I uvjeren sam da ne smijemo donositi odluke koje vrijede godinu dana ili jedan mandat, nego odluke koje će donijeti dobro onima koji dolaze poslije nas – rekao je Štromar i najavio dalnje rezove birokratskih procesa i nameta.

Tvrtki Oprema-PIT koja je djelatnost započela prije više od 50 godina u sklopu tadašnjeg sistema “Oprema Ludbreg”. Posljednjih 29 godina djeluju samostalno na hrvatskom i europskom tržištu.

Ludbreška tvrtka u okviru svog poslovanja izvodi poslove montaže sustava grijanja, ventilacije i vodovoda, dok u Hrvatskoj nude još dvije dodatne djelatnosti. To su građevina, odnosno visokogradnja, zidarija, montaža, uređenja pa čak i soboslikanje. Tu je još i bravarska djelatnost, odnosno strojna obrada lima u sklopu koje vrše usluge rezanja metala na CNC rezačici, savijanja i plastificiranja te ostale usluge obrade lima.

Oprema-PIT i Inoxmont-VS na konferenciji u Düsseldorfu

U Düsseldorfu se održala tradicionalna konferencija u organizaciji INGRA-DET, a okupilo se više od pedesetak gospodarstvenika, predstavnika Vlade RH, diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i predstavnici HUP-a. Među sudionicima bili su i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, predstavnici drugih ministarstava, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, saborski zastupnici Miro Kovač i Ivan Domagoj Milošević, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva. Također sudjelovale su I dvije ludbreške tvrtke Oprema-PIT I Inoxmont-VS, koje također posluju u sklopu poslovnog udruženja INGRA-DET.Ovogodišnja tema konferencije bila je rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije.Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET, rekao je kako su sve aktivnosti poslovnog udruženja INGA-DET usmjerene na zaštitu radnika.

-Samo pametnim radom, promjenama i reformama koje se trebaju provoditi ne sutra ili za dvije godine, nego sad, Hrvatska može napredovati, biti konkurentnija i razvijenija, a samim time i radnici će imati bolje uvjete i veće plaće – rekao je Andročec.

-Naši poslodavci nastoje radnicima na siguran i adekvatan način omogućiti da u domaćem okruženju imaju uvjete rada kakve bi imali kod stranog poslodavca, ili još bolje. Trenutno za naše tvrtke radi preko 2000 radnika, a prošle godine ostvarili smo 100 milijuna eura, i to smo postigli radom. Najbolji brodograditelji i građevinari su u privatnom sektoru, a hrvatski radnici učinkovitiji su od njemačkih.

Naši poslodavci imaju jedan zajednički cilj, a to je da radnici ostanu hrvatski državljani, da nemaju potrebu za selidbom u neku od razvijenijih europskih zemalja.  Cilj nam je da se naši izaslani radnici nakon odrađenog posla vrate svojim obiteljima u Hrvatsku. Izaslani radnici koji rade van Hrvatske za naše tvrtke su privremeno u inozemstvu, a u Hrvatsku se vrate sa zarađenom plaćom, ali i novim znanjima i iskustvom – objasnio je Zoran Andročec.

Sova o otvaranju austrijskog tržišta rada

Dio poslodavaca okupljenih u INGRI-DET izrazio je bojazan zbog otvaranja austrijskog tržišta rada, a o tome je govorio i Zlatko Sova, jedan od direktora poduzeća Inoxmont-VS. Oni inače daju natprosječne plaće radnicima, beneficirani radni staž, a ulažu znatna sredstva i za specijalizaciju. Međutim, i dalje vode borbu s nedostatkom radne snage.

– Nedavno su nam austrijske tvrtke uzele nekoliko mladih djelatnika. Imam informacije da su potrebe austrijske industrije iduće godine za radnicima izuzetno velike. Da ne bi došlo do egzodusa naših radnika, očekujemo da država tu nešto učini – poručio je Sova.