);
Ludbreška Sveta nedjelja: 600 godina tradicije

Ludbreška Sveta nedjelja: 600 godina tradicije

U Gradu Ludbregu danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program najveće manifestacije – Dani ludbreške Svete nedjelje.
Jedno od najvećih i najveselijih proštenja u Hrvatskoj ove će se godine održati od 26. kolovoza do 4. rujna, a program su u četvrtak na konferenciji za medije predstavili gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta Petra Međimurec.

-Sadržaji koje nudimo oduvijek su bili povezani uz naše poznato proštenje. Ludbreg je poseban zato što je proštenište gdje se dogodilo čudo koje je potvrđeno papinom bulom. Više od 600 godina tradicije nam daje za pravo da istaknemo kako je ovo ustvari kulturna baština ovog kraja – kazao je uvodno Bilić.

U deset dana trajanja manifestacije središte grada pretvara se u veliki prostor zabave, druženja, mirisa i okusa, a kao i svake godine, u Ludbreg stižu velika imena s glazbene estrade. Ove godine publiku će zabavljati Goran Bare i Majke koji nastupaju u četvrtak, 1. rujna, Halid Bešlić u petak, 2. rujna te dan poslije Jasmin Stavros i grupa „Ljubavnici”.
Bit će tu i izložba, poslovnog foruma, programa udruga i koncerata, pa će tako u četvrtak, 1. rujna s početkom u 15 sati biti održana promocija kuharice „Ludbreški hren”, nakon čega u 17 sati slijedi otvorenje Ludbreškog sejma uz modnu reviju Eve Vučković i performans Ludbreških mažoretkinja.

-Želim posebno istaknuti ovaj dio koji počinje otvorenjem Ludbreškog sejma. Zahvaljujem se Varaždinskoj županiji koja je pomogla u pripremi i promociji Ludbreškog hrena. Taj dan imamo i gospodarski forum gdje ćemo upoznati gospodarstvenike sa svim mogućnostima koje nude europski fondovi za proširenje kapaciteta proizvodnje – najavio je Bilić.

Od subote, 27. kolovoza do nedjelje, 4. rujna odvijat će se vjerski program, a središnji dio bit će u nedjelju, 4. rujna kada će nakon procesije hodočasnika od župne crkve do Ludbreškog svetišta biti održana sveta misa koju će predvoditi mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup uz suslavlje domaćina mons. Bože Radoša i mons. Josipa Mrzljaka.

-Nadamo se da će nam se vratiti svi oni koji su naviknuti na ovu manifestaciju i očekujemo dolazak oko 150 tisuća posjetitelja. Mi ćemo odraditi svoj organizacijski dio kako smo dosada i radili i pozivam sve da navrate u Ludbreg i da tu u tom gradu imaju prijatelja i podršku za sve svoje životne situacije – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Tijekom deset dana manifestacije neće nedostajati ni sportskih sadržaja pa će tako u subotu i nedjelju, 27. i 28. kolovoza s početkom u 15 sati biti održano natjecanje u gađanju glinenih golubova.

Inače, Bilić je na početku predstavio novoizabranu direktoricu Turističke zajednice Centar svijeta Petru Međimurec za koju je naglasio da će ona sa svojim timom ovaj kraj učiniti još prepoznatljivijim te da će iskoristiti sve turističke potencijale i kvalitete ovog kraja.
Međimurec je također najavila pojedine događaje te je istaknula kako manifestacija ima mnogobrojne sadržaje, od svjetovnih do duhovnih. Naglasila je kako u organizaciji sudjeluju mnoge institucije i udruge, te da sam program sadrži od svega pomalo zbog čega svatko od posjetitelja može pronaći nešto za sebe.

I ona se osvrnula na zabavni dio programa te pritom naglasila kvalitetnu koncertnu ponudu. Pridružila se pozivu Bilića da se što više posjetitelja, koji su u vrijeme prije korone u velikom broju stizali u Ludbreg, ponovo odluče na dolazak.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content