);
Ludbreška izložba vina najveća u Hrvatskoj

Ludbreška izložba vina najveća u Hrvatskoj

Šampioni 29. međunarodne izložbe mladih vina „Vincekovo 2022.“ su miješano bijelo vino Ivana Blažotinca u kategoriji bijelih vina te cabernet sauvignon Ker-Vina u vlasništvu Tomislava Glavića u kategoriji crnih vina. Među gotovo 500 uzoraka, najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se 98 vina, a najuspješniji su bili Vinarija Kopjar s osvojenih pet zlata, Vina de Mar i Dražen Banjkovec s po četiri zlata te OPG Zvonimir Vlatković, Dalibor Jagić, obitelj Horvat i Robert Ostriž s po tri zlata. Najbolje ocijenjeno vino člana udruge „Trsek“ je pak muškat ottonel Marija Funteka.

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Svečano otvorenje na kojem su proglašeni šampioni i dodijeljena priznanja održano je u petak u hotelu Crnković u Ludbregu u smanjenom obimu zbog epidemioloških mjera. Uz domaćina, predsjednika „Trseka“ Krešimira Horvata, na otvorenju su bili župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnici susjednih općina Martijanec i Svetog Đurđa Branimir Nađ i Josip Jany, kao i predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

– Čestitam svim vinarima, a posebno šampionima i osvajačima zlatnih medalja. Kvaliteta vina je iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuje veći udio osvojenih zlatnih medalja. Ove godine je 20 posto od prijavljenih uzoraka osvojilo najviše priznanje „Zlatni trsek“. Zbog toga smo doista ponosni. Mogu najaviti da će i ove godine Županija angažirati hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će obići prijavljene vinarije i preporučiti vina za ovogodišnju izložbu Decanter u Londonu. Zahvaljujem svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u našem kraju, a posebno zahvaljujem udruzi Trsek, koja je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ovako dugom tradicijom kontinuiranog održavanja izložbe – istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je otvorio izložbu i šampionima uručio nagrade.

Čestitke je organizatorima uputio i gradonačelnik Bilić.
– Ova je manifestacija važna za razvoj Grada te za razvoj vinarstva i vinogradarstva. Iza nas je gotovo 30 godina učenja napredovanja i rasta, a vjerujem da će iz godine u godinu biti još bolje. Čestitam svim dobitnicima priznanja. Čestitam i udruzi na ustrajnosti, ali i hrabrosti da u ovakvim vremenima odolijevaju izazovima i nastavljaju tradiciju održavanja ove vrijedne manifestacije koja okuplja vinare ne samo iz Hrvatske već i izvan nje. Gradu Ludbregu razvoj vinskog turizma od velike je važnosti, prošle smo godine u popis manifestacija dodali i Wine&walk, spojili smo šetnju po ludbreškim bregima i kušanje vina. Ove godine manifestaciju planiramo održati dvaput, krenut ćemo već na proljeće te ponovo na jesen. Kroz sve to promoviramo ludbreško vinogradarstvo jer vjerujemo i da taj naš peti element može privući posjetitelje – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na izložbu su pristigla 474 uzorka vina iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. – Zadovoljni smo s obzirom da prošle godine zbog pandemije nismo mogli održati izložbu. Najzastupljenije sorte bile su graševina sa 105 uzoraka, mješavina bijelih sorata sa 100 i rajnski rizling s 51 uzorkom. Ukupno je 98 vina dobilo 82 i više bodova te im su im dodijeljena priznanja “Zlatni trsek”. “Srebrni trsek” dobilo je 255 vina, “Brončani trsek” 77, dok je priznanja dobilo osam vina. Vjerujem da će sljedeće godine biti još više uzoraka i medalja. Zahvaljujem i čestitam svima koji su poslali svoja vina na ocjenjivanje – rekao je predsjednik „Trseka“ Horvat.

Predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek napomenula je da je kvaliteta vina iz godine u godinu sve bolja.
– Jako je puno zlatnih i srebrnih medalja, a to su sve redom jako dobra vina. Drago mi je što je šampionsku titulu osvojilo suho vino, karakteristično upravo za ovaj kraj. To je ujedno bila poruka i preporuka samih ocjenjivača da težimo proizvodnji takvih laganih i suhih vina s umjerenim, neopterećujućim koncentracijama alkohola naglašene kiselosti i sortne prepoznatljivosti. Treba težiti takvim vinima jer su najtraženija na tržištu – istaknula je dr. sc. Puhelek.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content