Grad Ludbreg je u srijedu, 15. studenog, bio domaćin početne konferencije projekta Ecological Smart and Sustainable Cities čija provedba je započela 1. listopada. Riječ je o projektu koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine. Partneri u projektu su Grad Ludbreg i mađarski Grad Zalaegerszeg uz podršku Zajedničkog tajništva Mađarska-Hrvatska.

Aktivnosti provedbe projekta odnose se na uspostavu ekološkog, pametnog i održivog sustava gospodarenja otpadom što se planira postići uvođenjem inovativnog sustava za pametno zbrinjavanje otpada u obliku podzemnih platformi te pametnih kanta za smeće. Osim navedenih poboljšanja infrastrukture projekt obuhvaća i edukaciju građana kroz osiguravanje vidljivosti i diseminaciju informacija široj javnosti te analizu javnog mijenja.

-Ovo je već treći projekt koji se provodi u suradnji s mađarskim gradovima, a poseban je zbog svoje usmjerenosti na ekološko pitanje odnosno na zbrinjavanje otpada. To je posebice važno u aspektu uvođenja najnovije uredbe o gospodarenju otpada kojom su svi gradovi zapravo prisiljeni učiniti jedan iznimno veliki korak u zbrinjavanju otpada. Na ovaj smo se projekt prijavili jer smo željeli istražiti koje su mogućnosti jednog suvremenog načina gospodarenja otpadom. – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić te najavio postavljanje digitalnih podzemnih sustava koji će pratiti zbrinjavanje otpada  – Najveća novost ovog projekta je postavljanje dviju podzemnih digitalnih platformi koje će pratiti proces prikupljanja otpada, a postavit će se u najnaseljenijim dijelovima grada. Postavljanje takvog sustava neće utjecati na promjenu cijena zbrinjavanja otpada koju građani sada plaćaju.-

Na konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije, Robert Vugrin. – Ludbreg je jedan moderan i inovativan grad koji želi biti drugačiji, koji želi nove ideje, koji želi pokazati i biti primjer Hrvatskoj o tome kako se razvijati. Ovaj projekt sam po sebi odnosno po svom obujmu nije toliko velik koliko je zapravo odličan pokazatelj u kojem smjeru Ludbreg razmišlja. – rekao je Vugrin.

U predstavljanju projekta sudjelovao je predstavnik grada Zalaegerszega Tibor Nagy, voditelj projekta za Grad Zalegerszeg  Buzu Lásló, voditeljica projekta za Grad Ludbreg Josipa Grđan te programski i komunikacijski menadžer Zajedničkog tajništva Mađarska-Hrvatska Tvrtko Čelan.

-Projekt je sada na samom početku stoga je još prerano govoriti o rezultatima, ali u svakom slučaju ideja i sam početak je odličan. Zbrinjavanje otpada je jedan suvremeni problem, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu tako da je i nama drago da je ovaj projekt prošao u toj ogromnoj konkurenciji. Iskustva i suradnja s mađarskim susjedima je jako dobra, a to potvrđuje i 169 projekata koje smo zajednički proveli i koje provodimo od kojih 25 milijuna kuna odlazi na hrvatsku i mađarsku stranu – rekao je Tvrtko Čelan.

Cilj projekta EcoSmartCities je pozitivno utjecati na promjenu svijesti kod građana, povećati stupanj recikliranja i razvrstavanja otpada i uspostaviti pametan sustav gospodarenja otpadom koji se temelji na inovativnoj infrastrukturi, pametnim rješenjima i najnovijim dostignućima na području gospodarenja otpadom. Njegova ukupna vrijednost iznosi 204.943,00 eura, a  predviđeno trajanje je 16 mjeseci.

Nakon konferencije održan je i prvi sastanak projektnog tima na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti.

Početna konferencija kao i prvi sastanak projektnih partnera sufinancirani su sredstvima Europske unije.