);
Ludbreg ‘pogodio potres’, operativne snage iz sustava civilne zaštite dočekale ga spremne

Ludbreg ‘pogodio potres’, operativne snage iz sustava civilne zaštite dočekale ga spremne

Odlukom Gradonačelnika grada Ludbrega, danas je održana pokazno-terenska vježba operativnih snaga iz sustava civilne zaštite s područja Grada Ludbrega pod nazivom ‘Potres 2022’. Vježbom je prikazana osposobljenost i spremnost navedenih operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju osoba u specifičnim uvjetima, u ovom slučaju spašavanje iz objekta stradalog u potresu.

Sama vježba sastojala se od nekoliko povezanih scenarija događaja nesreće.

– Prvi scenarij bio je urušavanja stubišta te dijela zgrade srednje škole usred potresa jačine 7º po MCS ljestvici, zbog čega je bilo potrebno sprovesti sigurnu i potpunu evakuaciju učenika i spašavanje ozlijeđenih osoba. Na to se nadovezao i scenarij prekida hidrantske mreže u užem središtu Grada, na temelju kojeg su operativne snage pokazale spremnost na interventno djelovanje u dobavljanju vode za dodatno osiguranje područja nesretnog događaja zbog daljnjih mogućih eksplozija i izbijanja požara. – objasnio je voditelj vježbe, ujedno i koordinator na lokaciji Jurica Havaić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega i zapovjednik VZG/DVD Ludbreg.

Treći scenarij obuhvaćao je eksploziju nakupljenog gradskog plina u podrumskom dijelu zgrade što je dovelo do dodatnog urušavanja, u ovom slučaju, željezne konstrukcije tornja na unesrećenu osobu. Četvrti scenarij prezentirao je uspješno rješavanje situacije u kojoj je detaljnom provjerom popisa evakuiranih te zbrinutih osoba ustanovljeno kao jedna nedostaje. Osoba je usred šoka odlutala na nepoznatu lokaciju.

– Civilna zaštita je jedan zanemareni segment općenito u Hrvatskoj, a toliko je važna u određenim situacijama. Mi već dugo nismo imali vježbu civilne zaštite, a nalaže ju i sam zakon. Prije nekoliko godina nažalost imali smo iskustvo s poplavama koje su nam ukazale značaj civilne zaštite, ali i podsjetile na činjenicu u kolikoj mjeri se oslanjamo na vatrogasce i da bez njih ne možemo uopće djelovati u takvim situacijama. U suradnji sa Srednjom školom Ludbreg danas je tako organizirana vježbu ‘Potres 2022’, odnosno simulacija potresa i evakuacije unesrećenih. S obzirom da smo to nedavno doživjeli na području RH, a i sam Ludbreg nalazi se na trusnom području odlučili smo biti spremni za moguće situacije, što su naše operativne snage danas i pokazale. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Vježbu je pratila i zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec koja je također istaknula zadovoljstvo viđenim.

Vježbovnu skupinu činili su članovi Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega, članovi Postrojbe civilne zaštite Grada Ludbrega, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured Varaždin, predstavnici policijske postaje Ludbreg, predstavnici vatrogasnih društava zajednice Ludbreg, predstavnici operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ludbreg, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, predstavnici Hitne medicinske pomoći Grada Ludbrega, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, predstavnici gradskog poduzeća Lukom d.o.o. i učenici i zaposlenici Srednje škole Ludbreg. Vježbu su popratili brojni građani.

 

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content