);
Ludbreg – naučili nešto novo u svom gradu

Ludbreg – naučili nešto novo u svom gradu

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske je povodom Dana međunarodnog priznanja organizirala besplatna turistička vođenja u svim gradovima u kojim djeluju društva vodiča. Točno u podne, 14. siječnja, lokalni turistički vodiči poveli su zainteresirane građane na besplatne obilaske. U sklopu Varaždinske županije vođenja su održana u Varaždinu, Varaždinskim toplicama, Ivancu ali i u Ludbregu.

– Ovo je projekt Udruge turističkih vodiča „Upoznaj svoju zemlju“ koji se održava povodom Dana međunarodnog priznanja koji ove godine broji 26. godina Republike Hrvatske. Želja je da se u 40 gradova Lijepe naše baš na ovakav način potakne ljude da dođu i da čuju nešto o svom gradu o kojem uvijek mislimo da sve znamo. Kada planiramo neko putovanje srce nas uvijek vuče da idemo van granica Hrvatske, a zapravo vrlo malo informacija imamo o predivnim mjestima unutar naše države. Ovo je jedna ambasadorska uloga nas vodiča koji ustvari primamo jako veliki broj ljudi, što na svom domaćem terenu, što u drugim zemljama. To je prilika da se sklope neka nova prijateljstva, spoje kulture i širi pozitivna energija. – kaže Spomenka Struški, turistički vodič za Ludbreg.

Par minuta prije no što je zvono na župnoj crkvi Presvetog Trojstva označilo podne, na Trgu Svetog Trojstva okupila se mala, ali vesela skupina zainteresiranih građana. Nakon kratkog upoznavanja sa vodičem krenuli su u obilazak.

Prva znamenitost nije zahtijevala dugo pješačenje. Naime, radilo se o krugovima zemaljskim smještenim na središnjem gradskom trgu. „Ekipa“ se prisjetili legende o centru svijeta i legende o Ludbergi. Nakon toga krenuli su prema „Glazbenoj ogradi“ te usput spomenuli Sarinu crtu i pil Svetog trojstava. Posljednja stanica bio je dvorac Batthyany i kapelica Svetog Križa u sklopu koje se nalazi i stalna izložba arhivske građe – Knjiga čuda, Bula pape Leona X., zaključci Hrvatskog sabora te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti – crkvena ruha i knjige, liturgijsko posuđe, slike, skulpture. Zanimljivosti nije nedostajalo, a zavidno znanje o povijesti Grada Ludbrega pokazali su i prisutni građani.

Ukoliko ste propustili ovo druženje, a želite naučiti nešto novo o svom gradu, sljedeća prilika biti će sredinom veljače povodom Dana turističkih vodiča. – Organizirat će se još jedno besplatno vođenje gradom pa pozivam sve zainteresirane građane da nam se pridruže. O vremenu održavanja i svim ostalim detaljima biti ćete pravovremeno obaviješteni. – poručuje Spomenka Struški.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content