U Osnovnoj školi Ludbreg održan je Dječji forum na temu “Prava djece”, a posebna je zanimljivost da su u okviru Dječjeg tjedna održani i izbori za dječjeg gradonačelnika. Titulu prve dječje gradonačelnice izborila je Dea Busija, učenica 7. c razreda Osnovne škole Ludbreg. Samozatajna Dea otkrila nam je da se trudi biti odlična i odgovorna učenica

– Pokušavam pomoći prijateljima u razredu ako im je to potrebno. Pohađam i glazbenu školu u Ludbregu, sviram klavir. Živim u Ludbregu i željela bih da svi vide lijepe strane Ludbrega koja ja gledam svaki dan. Za kanidaturu sam se odlučila jer smatram da bi se djeca trebala više družiti i izvan škole – rekla je Dea Busija te dodala kako neće davati obećanja da neće više biti pisanja domaće zadaće ili da će u svakoj učionici biti aparat za sokove jer to nije u njezinoj moći

– U Ludbregu postoje mnogi programi i akcije u koje se djeca premalo uključuju, posebno kada se radi o programima vezanima uz zaštitu okoliša, očuvanje prirode, kulturnu baštinu i sl. Tijekom ljeta i ljetnih praznika djeca rado dolaze na različite programe koji se organiziraju od strane Grada. Ono što mene zanima je zašto ti programi ne bi bili više puta godišnje ili zašto se ne bi organizirala posebna Dječja biciklijada za učenike osnovne škole? Manifestacija je to koju rado svi posjećujemo, a zašto ne bismo imali jednu samo za nas djecu – otkrila je Dea Busija te dodala kako je za nju njezina funkcija svojevrsna poveznica između dva svijeta, svijeta djece i svijeta odraslih.

– Odrasli bi nekad trebali poslušati i nas male jer samo zajedno možemo stvoriti još ljepši Ludbreg – kaže Dea te podsjeća da je Dječji tjedan razdoblje kada treba posvetiti više pažnje djeci i dječjim pravima, ali i obavezama. U organizaciji Dječjeg tjedna uz vrtiće, Osnovnu školu Ludbreg, Knjižnicu i Ludbreško sunce uključen je i Grad Ludbreg.

– Iznimno smo ponosni smo što već nekoliko godina imamo titulu Ludbreg – grad prijatelj djece. Tu laskavu titulu nismo dobili tek slučajno već je od strane Prosudbene komisije potvrđen naš kontinuiran rad za dobrobit djece. Od same činjenice da pomažemo jednokratnom naknadom za novorođenčad, osigurali smo ove godine radne materijale za sve učenike, pomažemo bonom od 100 kuna za kupnju školskog pribora. Učenici Osnovne škole Ludbreg imaju mogućnost korištenja produženog boravka, a u istoj školi od ove školske godine učenicima su na raspolaganju školski ormarići. Grad je potpora u još niz situacija, ali ne smijemo zaboraviti ni naše udruge i ustanove koje provode aktivnosti namijenjene najmlađima i na čiji smo rad uvijek ponosni – rekla je Irena Kučina, pročelnica Upravnog odjela za financije i komunalnog sustava. U sklopu Dječjeg tjedna delegacija djece posjetila je gradonačelnika Dubravka Bilića. Dječju delegaciju činili su polaznici ludbreških vrtića “Radost”, “Smjehuljica” i “Iskrica-Bernarda Varga” te štićenici “Ludbreškog sunca”.

Dječju gradonačelnicu Deu Busija izabralo je dječje gradsko vijeće koje čini po 4 predstavnika 4., 5., 6. i 7. razreda Osnovne škole Ludbreg, odnosno po jedan učenik svakog razrednog odjeljenja. Upravo je prvi saziv dječjeg gradskog vijeća odlučivao o izboru prve dječje gradonačelnice. Dječje gradsko vijeće aktivnost je koja omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava, ali ih ujedno potiče i na aktivno sudjelovanje u životu Grada Ludbrega. U cijelom izbornom procesu aktivno je sudjelovala Osnovna škola Ludbreg, učiteljica Dragica Miklošić koja je ujedno voditeljica projekta Dječji forum” i Đurđa Kladić, ravnateljica Osnovne škole Ludbreg. Upravo uz njihovu pomoć, dječje gradsko vijeće ima priliku upozoravati gradsku vlast na probleme i predlagati rješenja od interesa za djecu.