);
Ludbreg dobio svoj prvi medomat

Ludbreg dobio svoj prvi medomat

U Vinogradskoj ulici u Ludbregu na kućnom broju 20/1 postavljen je prvi ludbreški medomat. Riječ je o privatnoj inicijativi ludbreškog pčelara. Davor Vađunec pčelarstvom se počeo baviti prije gotovo 20 godina, a ideja o postavljanju meda njegova je višegodišnja želja. Baš u ovoj pandemijskoj godini on je svoju želju ostvario.

– Godina koja je pri samom kraju za proizvodnju meda mogli bismo reći bila je prosječna, ali pandemija je ipak donijela neke promjene i to zanimljivo na bolje. Nekako je potaknula ljude da kupuju domaće i provjerene proizvode, a uz to med je dokazano jedna od namirnica kojom izgrađujemo imunitet – objašnjava Davor Vađunec.

U svom vlasništvu ima 290 košnica meda, a u prodajnoj ponudi ima med bagrema, lipe, cvjetni, kesten, amorfa, medun jele. Uz to tu je i matična mliječ te drugi pčelinji proizvodi. Uostalom poznato je da je apiterapija kao grana medicine stara koliko i čovječanstvo, a med i pčelinji proizvodi odlični su u svrhu očuvanja zdravlja ili kao terapija za liječenje različitih bolesti.

U samom se medomatu nalaze one najtraženije vrste meda i to u dvije veličine. Lipa, cvjetni med i bagrem u staklenci od 450 grama stoje 30 kuna dok je kestenov med u istoj gramaži 35 kuna. Med lipe i cvjetni gramaže 900 grama stoje 50 kuna, bagremov je 60 kuna, a med kestena 70 kuna. – Kupci se nekako najčešće odlučuju za med kestena, pretpostavljam da je to zbog pripreme blagdanskih kolača. Uz to one je dobar za želudac – kaže nam Davor Vađunec.

Kupnja meda na medomatu iznimno je jednostavna, nije potrebno donositi vlastitu ambalažu, sve je spremno za kupca. – Kupci već dolaze. U ovo pandemijsko vrijeme ovakav oblik prodaje je najprihvatljiviji. Drago mi je da su prepoznali domaći proizvod – kaže nam Davor Vađunec koji je i član Pčelarskog društva Ludbreg. – Uvijek je korisno biti dio takvih društava i ovom prilikom zahvaljujem Kreši Piljaku na moralnoj podršci u ovoj mojoj inicijativi – zaključuje Davor Vađunec.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content