Vinogradarka Ludberga proslavila je svoj 876. rođendan, a Grad Ludbreg dobio je novog grada prijatelja – Kastva. Kao potvrdu o sklapanju prijateljstva, zamjenik gradonačelnik grada Kastva i grada Ludbrega potpisali su Povelju o prijateljstvu te postavili pločicu novog grada prijatelja u krugove zemaljske.

-Vrlo smo ponosni da smo službeno povezali Kastav i Ludbreg. Priča je počela s vinarima. Oni brzo nađu priliku za druženje i vinari Trseka i naše udruge Belica su najzaslužniji da smo priču produbili i nastavili suradnju gradova. Predstavili smo se primorskom klapskom pjesmom, a članovi udruge Belice ponudili su naša vina i delicije. Danas smo nastavili lijepu priču koja ima svijetlu budućnost i bit će prilike za različite zajedničke programe i aktivnosti.- rekao je zamjenik gradonačelnika Kastva Dean Jurčić.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

 – Drago nam je da je danas Kastav naš grad prijatelj. Prijateljstvo traje dugi niz godina kroz našu udrugu vinara, ali siguran sam da će današnji dan predstavljati novi iskoraku u druženju ne samo gadova nego i udruga. Kastav i Ludbreg imaju što pokazati jedni drugima. Kastav je turističko mjesto, a i Ludbreg nastoji razvijati turizam kao svoju sve dohodovniju i važniju granu pa se nadam da ćemo imati priliku surađivati.-

Predstavljanje novog grada prijatelja i proslava rođendana dio su programa obilježavanja Dana centra svijeta koji se slavi 1. travnja. Prema povijesnim zapisima baš na taj dan rodila se i vješta vinogradarka Ludberga koja je protjerala nečastivog iz grada tako da ga je drvenim križem udarila toliko silinom da je na drugoj strani našeg planeta nastao južnopacifički otok Antipodes, stvarna suprotnost Ludbrega.

Program na gradskom trgu počeo je pretpremijerom scenskog prikaza Legenda o Ludbergi koju su izvele Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. Svečanu proslavu uveličao je Puhački orkestar grada Ludbrega te povijesne postrojbe dosadašnjih gradova prijetelja: Husarska garda Varaždin, Križevačka djevojačka straža i Zrinska garda Čakovec.

Program je završio zdravicom Ludberginim vinom, poznatim ludbreškim petim elementom.