Svake godine Grad Ludbreg nagrađuje najuspješnije učenike i učenice, a ove je godine priznanje zaslužila Lucija Ivanuša koja je maturirala u Općoj gimnaziji u Ludbregu. Lucija ima 18 godina i živi u Ludbreškim Vinogradima te je upisala fakultet multimedije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

Da je nagrada stigla u prave ruke, govore mnoga natjecanja i projekti na kojima je Lucija sudjelovala tijekom svojeg obrazovanja kao i podatak da je sve razrede prošla s odličnim uspjehom. Tijekom školovanja sudjelovala je na natjecanjima iz povijesti, hrvatskog, engleskog kao i na mnogim interdisciplinarnim natjecanjima.

– Osim županijskih natjecanja iz predmeta, sudjelovala sam na festivalu matematike Varaždinske županije, Statističkoj olimpijadi, međunarodnim natjecanjima ‘Dabar’ , ‘Best in englisch’ i ‘The hour of code’, te na državnom natjecanju i smotri ‘Opisujemo sustave’. Ove godine bila sam i dio tročlane ekipe na natjecanju ‘Ideja godine’ gdje smo osvojili drugo mjesto svojim izumom stroja za čišćenje oraha, a nagrada je put u Bruxelles za koji se nadam da će se uskoro moći organizirati.

Osim brojnih natjecanja, Lucija je sudjelovala i u nekoliko projekata poput projekata ‘Mirno more’, ‘(Ne)budi mi neprijatelj’, bila je članica debatnog kluba ‘Ludens’ i urednica školskog časopisa koji je osvojio prvo mjesto na županijskoj smotri te je predložen za ‘Državnu smotru’ i ‘Županovu nagradu’. Zbog svega toga dobitnica je i mnogih nagrada.

– Dobitnica sam stipendije Hrvatske školske zaklade, nagrade za izvrsnost Rotary cluba Ludbreg, priznanja gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner… Najdraža mi je pak nagrada u sklopu koje sam dobila tjedan dana jedrenja po našoj obali gdje sam prošla Brač, Vis, Split, Hvar, Paklene otoke… To je bilo u devetom mjesecu prošle godine, sudjelovalo je 16 učenika iz različitih škola. Iako se prije nismo znali, stvarno smo se super složili i to putovanje mi je ostalo u sjećanju.

Ovu specifičnu školsku godinu, Lucija je završila uspješno, položila je sve ispite državne mature na višoj razini i informatiku kao izborni predmet te kao šesta na listi upisala željeni fakultet. Kaže kako joj se online nastava nije previše sviđala i smatra kako je kvalitetnija ona klasična. Kako je sad imala više slobodnog vremena, preko praznika se odlučila zaposliti u jednom ludbreškom kafiću jer kaže kako bi joj inače bilo dosadno. U slobodno vrijeme voli čitati, crtati i slušati glazbu.

– Izlazim jako rijetko, volim slušati metal i onda nemam baš ni previše sadržaja kod nas. Zato u slobodno vrijeme volim ostati doma, jako puno čitam, najviše horore i znanstvenu fantastiku i volim crtati. Inače volim i putovati i želja mi je jednog dana posjetiti Japan i Južnu Koreju – otkrila nam je za kraj ova mlada i uspješna djevojka.

Lucija Ivanuša dobitnica je nagrade Grada Ludbrega za najuspješniju učenicu