Lovačko društvo Srnjak u svome je ‘dvorištu’ kod lovačkog doma u Ludbregu uredilo edukativno rekreacijski park. Na površini od oko 4 tisuće metara kvadratnih zasađeno je petnaesetak vrsta biljaka počevši od ukrasnog grmlja pa sve do visokih stabala koja će raditi sjenu za ugodniji boravak u parku. Idejni začetnik ovog projekta je Antun Novota, predsjednik LD Srnjak.

-Na ovom mjestu rasla je šuma američkog borovca koju je napao potkornjak pa smo sva stabla morali srušiti. Prostor smo iskrčili, poravnali i posijali travu. Ove godine smo, uz pomoć Grada Ludbrega, izdvojili značajna sredstava našeg lovačkog društva kako bi zasadili grmlje i drveće. Radili smo po preporuci šumarskog stručnjaka Gabrijela Horvata koji ima iskustva jer je prema njegovoj preporuci uređeno i zelenilo na prostoru svetišta. – rekao je Antun Novota.

U parku su, između ostalog, zasađene slijedeće vrste: lovor višnja, divlji kesten, platana, crni bor, crvena bukva, hrast kitnjak, crveni javor te gledičija. Gledičija je u narodu poznatija kao krunovina jer je tom ‘trnovom krunom’ mučen i ‘okrunjen’ Isus. Iako ima izuzetno čvrste i oštre trnove gledičija je izuzetno medonosna biljka, a može narasti u visinu do 30 metara. Sadnice su zasađene u deset redova, a od ceste je otvoren na način da je u prvom redu zasađeno ukrasno grmlje. U sredini parka u kružnom obliku posađene su četinjače, a u samom središtu kruga zasađeno je stablo ginka.

-Ukupno je zasađeno oko 80 sadnica ukrasnog grmlja i drveća, a za dvije tri godine park bi trebao zasjati u punom sjaju. Planiramo postaviti i klupe za sjedenje napravljene od balvana koje će se adekvatno uklopiti u izgled parka. Ovdje će  se ljudi moći doći odmoriti, mame s djecom poigrati, a grupe školske djece organizirano posjetiti naš park i nešto naučiti o vrstama drveća i životinjama. Dakle, planiramo postaviti info panoe o posađenim biljkama te o životinjama koje se mogu susresti u našem lovištu. – rekao je predsjednik ‘Srnjaka’.

Na drugom dijelu parcele, uz postojeće divlje trešnje i jasene, izvršeno je dosađivanje sadnicama hrasta lužnjaka, bukve i graba. U suradnji s ministarstvom poljoprivrede ludbreški lovci zasadili su oko tisuću sadnica kako bi obnovili postojeću šumu.

-Želio bih naglasiti da odlično surađujemo i s našim susjedom Tomislavom Cvetkom, direktorom tvrtke Oprema uređaji koji nam je puno pomogao u provođenju projekta. Park će biti siguran za posjetitelje jer je od ceste zaštićen ogradom koju je u potpunosti donirala tvrtka Oprema uređaji. Ograda panelnog tipa dužine je 80 metara. – završio je Antun Novota.

Ludbreški lovci na ovom projektu neće stati pa već ove godine planiraju asfaltirati glavni ulaz u dvorište lovačkog doma te obojati drvenariju velike terase.