Lovni ured Ludbreg, pod okriljem kojeg djeluju lovačka društva sa šireg ludbreškog područja, organizirao je stručno predavanje na kojem je sudjelovalo tridesetak lovaca. Lovci LD Srnjak Ludbreg, LD Fazan Veliki Bukovec, LD Prepelica Mali Bukovec, LD Šljuka Martijanec, LD Patka Sveti Đurđ, LD Belupo Ludbreg i Zelengaj d.o.o. slušali su predavanje na temu ‘Obnova populacije pernate divljači pticama iz kontroliranog uzgoja’. Predavanje je u vijećnici Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak održao Ivica Bošković, profesor sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

    U našim lovištima u Varaždinskoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj fazana i trčke skvržulje je sve manje ili je uopće nema. Zbog toga bi trebalo ispuniti tri uvjeta za obnovu njihove populacije.

    -Prvo je potrebno prorijediti predatore kao što su npr. lisice jer jedan par lisica godišnje potamani 60 fazana. Drugo, potrebno je osigurati staništa i napraviti hranilišta za trčke u zimskim mjesecima. Potrebno je pokušati dobiti sredstva od države ili županije za sjetvu cvjetnih traka te hranilica za uzgoj metodom ‘pozivajućih ptica’. I na kraju potrebno je nabaviti zdrave trčke od uzgajivača ptica te ih prije puštanja u prirodu pripremiti za opstanak u divljini. – rekao je Ivica Bošković, predavač.

    Lovačka društva muku muče s nedostatkom financijskih sredstava do kojih bi mogli doći kroz lovni turizam, a budućnost lovnog turizma je upravo u lovu na sitnu divljač kao što su trčke i fazani. Stoga je važno što prije povećati broj trčki (jarebica) u našim lovištima za što je potrebno dosta truda lovaca što vjerujemo neće nedostajati. Sredstva za kupnju parcela za sjetvu cvjetnih traka moguće je u Hrvatskoj dobiti putem poticaja u iznosu od 3 850 kuna po hektaru.  

    Ispred Lovnog ureda Ludbreg, domaćini ovog nadasve korisnog predavanja bili su Zlatko Sinković i Krešimir Šalig.