Sportski centar Ludbreg tijekom ljeta postao je omiljeno mjesto druženja najmlađih generacija, a sve zahvaljujući „Ljetnom sportskom kampu“.

Riječ je o programu koji se održava drugu godinu zaredom, a namijenjen je djeci uzrasta od 6 do 13 godina. Provodi se od početka lipnja do kraja kolovoza.

– Sve smo češće počeli uočavati problem pretilosti kod djece. Stručnjaci upozoravaju da se radi o brzo rastućem trendu. Naime, podaci govore da čak 26,4% djece školske dobi ima prekomjernu težinu, a glavni uzroci su prevelik unos hrane i naravno nedovoljna tjelesna aktivnost. Posljedice su onda između ostalog i slabije motoričke vještine – kaže Monika Pačalat koja je uz Tomislava Gerića voditeljica Sportskog centra Ludbreg.

Upravo takvi zastrašujući podaci potaknuli su ih da se aktivno uključe u poticanje sportske aktivnosti među djecom, ali i u osvješćivanje o samoj važnosti bavljenja sportom.

Prvi „Ljetni sportski kamp za djecu“ održan je prošle godine. Odaziv djece i rezultati bili su iznenađujući stoga su ga Tomislav i Monika odlučili provesti i ovog ljeta. – Trening traje sat vremena i odrađuje se na tatami strunjači, dakle bez ikakvih sprava, samo s težinom svog tijela. Vježbice radimo po programu „Basic Training for Life“ Marina Bašića koji postiže sjajne rezultate. Uz taj program trenirali su brojni poznati sportaši. Mi s djecom radimo na povećanju motoričkih sposobnosti kroz vježbice skakanja, bacanja, trčanja, zatim na razvoju koordinacije, ravnoteže, frekvencije pokreta, na savladavanju prostora, prepreka, otpora te na razvoju jakosti, mobilnosti i stabilizaciji kralježnice. – opisuje voditeljica Monika.

U sklopu kampa u goste im nerijetko dolaze i kolege iz raznih sportskih udruga te tom prilikom malim polaznicima prezentiraju razne sportove. – Imalo smo već treninge s karatistom, rukometašima, plesačicom…To je novitet koji smo uveli ove godine. Pokušavamo približiti djeci sve sportove kako bi im dočarali tu raznolikost odabira. Imamo odličan pozitivan primjer s treninga kojeg je održala kolegica plesačica. Iznenadili su me dječaci koji su bili fantastični, odlično su plesali. – s veseljem priča Monika.

Osim što se bave sportom uče i o zdravoj prehrani

-Ne učimo djecu samo sportu već pričamo s njima i o prehrambenim navikama. Pokušavamo im predočiti da recimo ni zobene pahuljice, ni mlijeko ni jabuka nisu „katastrofa“ kako oni to često zamišljaju. Štoviše, na svakom treningu pojedemo barem jednu voćku. – objašnjava voditeljica kampa.

Uz to, tijekom svakog susreta djeca imaju zadatak opisati prehranu koju su konzumirali tog dana. – Na taj ih način također potičemo da malo više razmišljaju o tome što unose u svoje tijelo. Neka djeca su sama primijetila da su polako počela mijenjati prehrambene navike. –

Postali jedna velika ekipa

„Ljetni sportski kamp“ pohađa tridesetak djece. -Izrazito me veseli da su se oni, osim što su se naravno aktivnije počela baviti sportom, i jako sprijateljili. Družimo se sad već dvije godine i dobro smo se upoznali. Pazimo jedni na druge. Stariji paze na mlađe, dečki paze na cure… – zadovoljna je Monika i dodaje kako često znaju imati i trening bez treninga. – Jednostavno samo pričamo i to nam je neka vrsta opuštanja i terapije. –

Djeca se mogu upisati u bilo kojem periodu, bez opterećenja

Kao što smo već naveli, treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom s početkom u 18 sati i traju sat vremena. Djeca se u kamp mogu upisati u bilo kojem periodu njegovog trajanja, mjesta nisu ograničena. – Jako smo otvoreni po tom pitanju. Na djeci je da sama odluče kada će i na koji trening doći, bez prisile. Jedino se tako može desiti neka pozitivna promjena. – zaključuje Monika i za kraj dodaje kako se zahvaljuje svim gostima sportašima i sudionicima ljetnog kampa za djecu te Gradu Ludbregu koji im je pružio podršku u provedbi.

Prije treninga nakratko smo popričali s djecom kako bi doznali što o svemu misle oni sami

– Jako mi se sviđa tu. Bila sam i prošle godine i ići ću i iduće. –

– Meni se najviše sviđa onaj dio treninga u kojem jedemo voće. –

– Meni je najdraža vježba gušter. –

– Meni je bilo super na treningu plesa jer se tim bavim već dvije godine. –

– Meni se sviđal karate trening. Od jeseni krećem na karate. –

Bili su samo neki od komentara.