);
Ljekarna u Ludbregu postoji pune 153 godine

Ljekarna u Ludbregu postoji pune 153 godine

Ljekarna u Ludbregu osnovana je 3. svibnja 1868. godine, dakle s današnjim danom slavi 153 godine postojanja.

Ljekarna Varaždinske županije na svojoj je Facebook stranici podijelila zanimljiv povijesni podatak. Naime, danas se obilježava 153. godišnjica ljekarne u Ludbregu.

Prvi ludbreški ljekarnik bio je magistar Josip Kohn, rođen 28. veljače 1833. u Zagrebu. Ondje je pohađao gimnaziju, a praksu je provodio u Zagrebu, Brežicama i Pragu, gdje je završio studij farmacije. Bio je veliki stručnjak, govorio je više jezika, bio nadaren za glazbu i vrlo društven. Za vrijeme kraćeg boravka u Klanjcu sprijateljio se s Antunom Mihanovićem. Supruga mu je bila Josipa Kollay, sestra ranarnika Emmanuela, te mu je rodila jedanaestero djece. Umro je u visokoj starosti, u dobi od 90 godina.

Ljekarnu je predao svome sinu Levinu, koji mu je u mnogočemu bio sličan, te je doživio istu starost. Od osnivanja 1868. pa do nacionalizacije 1946., ljekarnu je držala obitelj Kohn. Magistri farmacije Josip i Levin Kohn spadaju među najpoznatije hrvatske ljekarnike jer su bili autori recepata uspješnih lijekova, širili su zdravstvenu kulturu, bili su kulturni djelatnici i prosvjetitelji, a obnašali su i funkcije među ljekarnicima na županijskoj i hrvatskoj razini. Magistri Kohn odgojili su veći broj farmaceuta jer je u ludbreškoj ljekarni uvijek radilo po nekoliko vježbenika i magistara. Zapravo, Kohnova ljekarna bila je mala manufaktura za proizvodnju lijekova jer se vrlo malo lijekova nabavljalo iz Varaždina ili iz Štajerske i Mađarske.

Kroničarka ludbreške povijesti, učiteljica Marija Winter, piše: “Polazeći od početka 20. stoljeća, u ludbreškoj ljekarni nalazili su se i mr. Pastorčić, Pitarević, Kovačić st., Hoffer, Batistić itd., a nakon smrti Josipa Kohna i domaći sin mr. Radovan Damaška, koji se naknadno odlikovao kao znanstveni radnik, pa Selma Einhorn-Derenčin, Mira Pongračić, Levin Kohn ml., zatim vrlo sposoban Oskar Koharević, te Kamila Lukačević, mr. Andrija Jovan, drugi Levinov sin Nikola Kohn, dr. Krešimir Kovačić i Mileva Korin.”

Preuzeto iz: Dragutin Feletar, Prinos povijesti ljekarništva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj; PODRAVINA Volumen 12, broj 23, Str. 23 – 51 Koprivnica 2013.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content