Trenutno se nalazimo u situaciji koja nam je nepoznata i nikome od nas nije jednostavna, no uz savjete vezane za kulinarstvo pomoći ćemo vam olakšati dane koji slijede.

U zadnjih nekoliko dana svjedočimo i povratku hladnijeg vremena. Možda nas je i vrijeme primoralo da zaista ne izlazimo bez nužne potrebe, ali kako se manje krećemo i boravimo u zatvorenim prostorima, svakako je važno da se što zdravije i pravilnije hranimo te po mogućnosti vježbamo jer će nam to donijeti mnoge dobrobiti.

Bez obzira na nabavljene zalihe, uvijek se događa da nam neki sastojak iz trgovine nedostaje, no kupnju trebamo svesti na minimum te pomno planirati kako ćemo iskoristiti ono kupljeno (paziti na rok trajanja, ostatke od dana prije kombinirati idućega dana). Svakako trebamo imati namirnice koje imaju duži rok trajanja te postići raznolikost da osim svježeg imamo smrznute i konzervirane namirnice, kao i sušeno voće. Dobre bakterije važne su za zdravu crijevnu miklofloru, a to ćemo osigurati unosom kiselog zelja i repe te fermentiranih mliječnih proizvoda poput kefira i jogurta. Za dovoljne količine proteina nije važno samo meso već možemo nadoknaditi i drugim namirnicama kao što su jaja, svježi sir, grah, leća, slanutak ili grašak.

Za izvor složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana te vitamina B skupine, potrebno je imati cjelovite žitarice i proizvode od žitarica poput integralne tjestenine, riže, ječma, heljde, prosa, zobi i zobenih pahuljica te kukuruzne krupice. Pozitivno na naš imunitet djeluju i začini, a posebno češnjak, đumbir, majčina dušica, kurkuma, čili papričica te cimet.

Koje su namirnice važnije za našu prehranu, a koje svesti na minimum?

Namirnice kojima nećemo puno pomoći kod poboljšanja imuniteta zasigurno su većina onih iz velikih zaliha (bijelo brašno, šećer…) dok će nam najvažnije biti domaće namirnice koje smo mogli nabaviti na tržnicama kada su još bile otvorene. I Ludbreška tržnica tako je bilježila pojačanu kupnju. Kupci su na tržnici u većim količinama kupovali krumpir, jabuke, luk i ostale domaće proizvode. Top namirnice postale su med, bučino ulje, češnjak, mrkva, kiselo zelje, cikla…

Upravo sam pripremajući recepte za ovaj broj uzela u obzir da koristimo namirnice koje imamo te sam prema tome uskladila recepte. Budući da većina ljudi ne radi ili radi od kuće, moguće je pripremati i jela za koja je potrebna duža priprema i vrijeme kuhanja. U svojoj škrinji zasigurno ćete naći zamrznuto voće od prošle sezone. Od toga voća sada stignete skuhati pekmez, napraviti knedle ili ga iskoristiti za smoothie napitke. Ukoliko kuhate krumpir za knedle, stavite malo više, pa usput napravite i domaće šiškrline. Sve se to može zamrznuti i trošiti po potrebi. Kod pripreme možete uključiti i ostale članove obitelji, a djeca će posebno uživati u pripremi knedlica i šiškrlina, dok će suprug biti ponosan kada dobije zadatak da oguli krumpir.

Na svu sreću, u mnogim kućanstvima ima još dosta jabuka pa možete pripremiti finu pitu od jabuka, štrukle (kore zamijesite doma, jer sad imate vremena), a možete napraviti i fine knedlice od jabuka punjene višnjom (sigurno ćete naći neki paketić u škrinji).

Recept za Fine knedlice od jabuka punjene višnjom

Sastojci za knedle: oko 12 srednjih jabuka (oguliti i naribati, prstohvat soli, 2 žlice šećera, žličica cimeta,žlica ulja, oko pola kg brašna (tip 850 ili glatko), višnje(smrznute ili iz kompota)

Sastojci za preljev: višnje, voda, šećer ili med, malo ruma

Priprema: Sve navedene sastojke zamijesite, a brašno ne stavljajte odjednom već dodajte po malo da se mogu formirati knedle. Smjesa će biti ljepljiva, pa pouljite ruke kako biste lakše formirali kuglice. U svaku utisnite višnje i knedlice stavite kuhati u kipuću vodu. Poslužite uz preljev prokuhan od višanja, vode, malo šećera ili meda i ruma.

Dragi čitatelji, budite oprezni, ali ne paničarite. Zaštitite se i osnažite svoj imunitet. Najvažnije je sačuvati mir i ne gubiti optimizam.

Kad ovo sve prođe čekaju nas novi izazovi, možda ćemo još neko vrijeme živjeti više lokalno, nabavljati namirnice od domaćih proizvođača, a svatko od nas pokušati uzgojiti svoju hranu. U svemu tome pronađimo nešto pozitivno, budimo bolji jedni za druge.