Dvadesetjednogodišnji Vanja Orban uspio je kuhačom dosanjati svoj prvi kulinarski san. Ovaj mladi ludbreški kuhar, na Svjetskom kulinarskom kupu ‘Expogast 2018’ u Luxemburgu, osvojio je brončanu medalju. Na svjetskom natjecanju koje se održava svake druge godine sudjelovalo je 2500 kuhara iz 75 država svijeta.

    -Varaždinska regionalna reprezentacija pod vodstvom Bojana Bohorča bila je najmlađa na natjecanju. Osim mene sudjelovali su još: Marin Pozder, Ivan Tomas, Marin Sambolek, Karlo Štorga i Amos Novak. Natjecanje je trajalo četiri dana, a došli smo četiri dana ranije kako bi se mogli pripremiti. Natjecalo se u 15 kategorija, a broncu sam uspio osvojiti u kategoriji ‘Kulinarska umjetnost’. – rekao je Vanja

    Vanja je na svjetsko natjecanje došao zahvaljujući ranijim uspjesima kao dvostruki osvajač zlatnih odličja na državnim natjecanjima koje je organizirao Hrvatski kulinarski savez.

    -Pripremao sam prezentacijski hladni stol svečanog menija od pet sljedova. Mogao sam birati namirnice po želji i onda kombinirati na temelju vlastitog znanja i iskustva. Prilikom želatiniranja koristio sam dosta ribljih komponenti lososa, skuše i brancina. Prezentirani meni mora dobro izgledati, imati odličan okus i izbalansirane nutritivne vrijednosti. – pojasnio je Vanja.

    Zahvaljujući kulinarskim sposobnostima, Vanja je osim Luxemburga proputovao Njemačku, Austriju, Švicarsku, Sloveniju i Srbiju. Dosad je dvije ljetne sezone radio u porečkom Valamaru gdje je upoznao i djevojku Eni. Kod kuće je bio svega jedan dan jer je odmah po povratku sa svjetskog natjecanja s curom krenuo u austrijski Lech gdje započinje zimska skijaška sezona. Donedavno neatraktivno zanimanje postaje itekako cijenjeno i dobro plaćeno, ali treba posjedovati ambicioznost, znanje i sposobnost. Vanja ima to sve troje.

    -Želim postati vrhunski kuhar i nadam se još sjajnijoj medalji za dvije godine. Zahvaljujem se Grozdani i Bojanu Bohorču koji su me usmjerili u kulinarske vode, a također i roditeljima Ružici i Stjepanu na ogromnoj potpori. – zaključio je Vanja.