Vrijedni Ludbrežani Zdenka i Josip Juras svoje umirovljenička dane krate uređivanjem svoje kuće i okućnice. Gotovo da i nema dijela kuće u kojoj njihove ruke nisu bojale kistovima ili pak dodale neki detalj. Nakon što su uredili unutrašnjost kuće i okoliš oko kuće na red je došla i visoka zidana ograda sa strane.

-U mirovini sam jedanaest godina pa sam prošle godine odlučio napraviti tri zidna murala od stiropora. Prvi je mural Starog grada Varaždina jer sam tamo išao u srednju Rudarsku školu i Geotehnički fakultet. Drugi mural je Stari grad Ljubljana jer sam tamo 35 godina radio u Geološkom zavodu i zaradio mirovinu. Treći mural je dvorac Batthyany jer sam tu rođen i tu u Ludbregu provodim umirovljeničke dane. Sva tri dvorca napravio sam od stiropora kojeg sam zalijepio i premazao ljepilom za keramičke pločice. Zatim sam sve obojao akrilnim bojama te na kraju zaštitio od vremenskih utjecaja bezbojnim lakom. – rekao je Josip.

Josipu je za svaku zidnu sliku trebalo po mjesec dana neprekidnog rada. Ali, on tu ne staje već slika i ulja na platnu te akrile na platnu u manjim formatima.

-Kada je vani loše vrijeme onda slikam unutra. Dosad sam naslikao tridesetak slika s gradskim motivima važnijih građevina i gradskih pejzaža. U proljeće sljedeće godine, povodom Dana Grada Ludbrega, planiram napraviti svoju prvu samostalnu izložbu. – pojasnio je Josip.

Josipu u uređenju kuće i okućnice svesrdno pomaže supruga Zdenka koja također ima svoje hobije.

-Već godinama sakupljam šarene kamenčiće i školjke koje međusobno lijepim i bojim bezbojnim lakom. Na taj način nastaju tegle, zdjelice i ostali ukrasi za hodnik i dnevnu sobu. Moram priznati da u posljednje vrijeme malo posustajem jer godine ipak čine svoje. – rekla je gospođa Zdenka.

No, Zdenka i Josip imaju svog nasljednika, sina Denisa, koji će sasvim sigurno nastaviti održavati kuću svojih roditelja. Naime, Denis se već ponudio svome ocu napraviti rasvjetu kako bi prekrasna tri dvorca bila vidljiva i u mraku.