);
Kristijan Petrović održat će zanimljivo predavanje s povijesnim prikazom vještica od antike do danas

Kristijan Petrović održat će zanimljivo predavanje s povijesnim prikazom vještica od antike do danas

Nakon Varaždina, poznati novinar Kristijan Petrović predavanje pod nazivom ‘Nečastive, s povijesnim prikazom vještica od antike do danas’ održat će u srijedu, 26. kolovoza, s početkom u 20 i 30 sati u atriju dvorca Batthyany.

– Ovo intrigantno predavanje mnoge će podsjetiti na prvi susret s pojmom vještica, a koji smo čuli kao mali slušajući bajke braće Grimm. Odrastajući smo spoznali da se iza romantiziranih bajki u kojima se spominju vještice skriva jedna dosta tamna strana ljudske povijesti u kojoj su žene bile žrtve strašnih progona i da su žive spaljivane.
Iako je to strašno vrijeme srećom iza nas, zanimanje za vještice ne prestaje što dokazuje i neopoganska religija wicca, s rastućim brojem sljedbenika u cijelome svijetu. – stoji u najavi.

Hecata, Kirka, vještica iz Endora, Alice Kyteler, Catherine LaVoisin, Morgana la Fay, Darvulia, Baba Jaga, Marie Laveau, Barbara Celjska, Perchta – samo su neka od imena fiktivnih ali i povijesnih žena koje su kroz sustav vjerovanja, propagandu, urbane mitove i legende stekle taj toliko prezren epitet; epitet one koja u društvu svoga crnog mačka još uvijek u nekoj straćari usred mračne šume miješa svoj otrov u crnome kotlu, spremajući se na novo zlo…

Ostalo doznajte na samom predavanju u srijedu 26. kolovoza u 20 i 30 u atriju Dvorca Batthyany.

Predavanje nije za osobe mlađih uzrasta. Ulaz je besplatan.

– S obzirom na zabrinjavajuće brojke zaraženih korona virusom, molimo sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. – stoji u najavi.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content