S današnjim danom krenula je prva faza popuštanja mjera kojom je između ostalog omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Sukladno preporuci, na ulazu u trgovine osigurani su dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvom za ruke, a jasno je istaknuta i obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Također, na ulazima su istaknute i obavijesti o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja.

Navedeni prodajni objekti u kojima radno vrijeme traje duže od 10 sati,  organizirali su dvokratno radno vrijeme, pri čemu kod takve organizacije radnog vremena, radi čišćenja i dezinfekcije prostora prodavaonica i izmjene radnika koji u njima rade, prekid rada traje minimalno jedan sat.

Primjerice supermarket PLODINE od ponedjeljka do subote radi od 7 do 14 sati te od 15 do 22 sata, SPAR supermarket od 7:30 do 14 sati te od 15 do 21 sat, a trgovine KONZUMA od 7 do 13:30 sati i od 14:30 do 21 sat.

– Nedjeljom, neće biti dozvoljen rad, osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. –  istaknuo je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Preporuke za trgovine tekstilom

Navedena su i posebna pravila za trgovina tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je ipak nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

U rad trgovina omogućen je i rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama, omogućeni su treninzi sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja te provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.