);
Kreativnost je njihova terapija

Kreativnost je njihova terapija

Tvrde tako Jadranka Draganić, članica ludbreških ‘Narcisa’ te Ružica Kolar, Biserka Sermek i Milica Vugrinec, članice Kluba žena operiranih od raka dojke ‘Nova nada’ iz Čakovca. Naime, one su autorice izložbe danas otvorene u okrugloj dvorani CZKIDN.

Izloženi radovi rezultat su njihove strasti prema umjetnosti. Umjetnosti koja ima je omogućila da se osjećaju sretnije i ispunjenije. Umjetnosti koja je nekima od njih pomogla u teškim životnim situacijama.

Oboljela sam 2015. godine. Nakon teških muka koje sam proživjela učlanila sam se u Županijsku ligu protiv raka i počela pohađati likovne radionice. Zatim sam krenula na edukacije slikanja i sada svoje slobodno vrijeme koristim za kreativno izražavanje. – kazala nam je Ružica Kolar iz Čakovca.

Sličnu priču imala je i njena kolegica Biserka Sermek.

– Operirana sam prije 13 godina. Svatko se s tom bolešću nosi na svoj način, ali bitno je znati da ukoliko se nađemo na dnu, da ne moramo tamo i ostati. I kad mislimo da je sve gotovo uvijek postoji netko tko nas čuva, za to se vrijedi boriti. Ja sam svoj oporavak pronašla u kreativnom radu. – istaknula je.

Upriličena izložba dio je programa ‘Ludbreg petkom’ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg, ali i dio takozvane ‘Ružičaste akademije’ koju u sklopu ružičastog listopada provodi udruga ‘Narcisa’. Riječ je zapravo o edukativno terapeutskim aktivnostima čija je intencija u ‘ružičastom listopadu’ podići svijest o mogućoj prevenciji raka dojke, smanjiti stigme i predrasude o navedenoj bolesti te pružiti psihosocijalnu podršku oboljelim ženama.

– Cijeli listopad je posvećen borbi protiv raka dojke i borbi protiv svih tumora kako bi naglasili koliko smo sami sebi važni i koliko su važni preventivni pregledi. Ružičasta akademija sastoji se od niza aktivnosti koje smo započeli Danom ružičaste vrpce. Danas otvaramo izložbu naših članica, a u srijedu nastavljamo sa ‘Zdravom kavom s doktorima’ koja će se održati u restoranu ‘Črn-bel’ povodom Dana zdrave dojke. U četvrtak (13.10.) pak imam kreativnu radionicu pod nazivom ‘Ružičasti kist’ koju će voditi Jadranka Draganić i Marija Kovačić u okrugloj dvorani CZKIDN. U četvrtak, 19. 10., imamo malo sportskih aktivnosti. Ružičastu akademiju završit ćemo predavanjem koje će se održati 27. listopada u vijećnici CZKIDN. Psihologinja dr. Irena Šestak govorit će o stresu kao izazovu svakodnevnog života. – prilikom otvorenja izložbe istaknula je Gordana Loparić, predsjednica Udruge.

Spomenimo još kako su otvorenje izložbe svojim muziciranjem uveličali učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg, Kai Novak i David Sovar na trubama i Karlo Delić na harmonici.

Otvorenju izložbe prisustvovale su i prijateljske udruge iz Koprivnice i Varaždina te predsjednik Županijske lige protiv raka, dr. Hussein Saghir.

Izložba je otvorena do 13. listopada i može se razgledati radnim danom od 7 do 20 sati.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content