);
Krajem tjedna očekuje nas nešto hladnije vrijeme, primjereno zimi

Krajem tjedna očekuje nas nešto hladnije vrijeme, primjereno zimi

Prema najavama meteorologa hladni val koji je već zahvatio istočni dio Balkana osjetit će i Hrvatska, posebno prema kraju tjedna.

U četvrtak će na kopnu umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak lokalno imati jače udare. Sve hladnije će biti prema kraju tjedna, osobito tijekom noći i jutra. U danima vikenda očekuje se da će se temperature u nizinama središnje Hrvatske kretati i do -9°C što je zapravo uobičajena pojava tijekom zimskih mjeseci.

No, HZJZ upozorava kako hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje.

Stoga se preporučuje da pratite vremensku prognozu kao i upozorenja na niske temperature na stranicama DHMZ-a i HZJZ-a.

U nastavku donosimo preporuke zaštite HZJZ-a za vrijeme hladnijeg vremena.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content