);
KORISNO PREDAVANJE O DIJABETESU

KORISNO PREDAVANJE O DIJABETESU

    Novoosnovana Udruga dijabetičara Dia-Mell Ludbreg u Gradskoj je vijećnici organizirala nadasve korisno i zanimljivo predavanje.

    -Udruga je osnovana u lipnju ove godine, broji 65 članova, a pedeseta smo udruga ovoga tipa u Hrvatskoj. Dosad smo djelovali kao Klub dijabetičara Ludbreg pa je ovo logični slijed rada na edukaciji građana i pomoći oboljelima od ove nezgodne bolesti. Radi se o metaboličkoj bolesti koja uništava gotovo sve organe, ali se može pravovremenim otkrivanjem prevenirati njezin razvoj što u konačnici može popraviti kvalitetu života i bitno produljiti život. – rekla je doktorica Dragica Lukić, predsjednica Udruge.

    Predavanje je za članove Udruge i ostale građane održala internistica, endokrinologinja i dijabetologinja Anica Badanjak iz Centra za dijabetes Vuk Vrhovac iz Zagreba. Zainteresirani građani mogli su prije i poslije predavanja izmjeriti količinu šećera u krvi, a povišeni šećer glavni je uzrok nastanka dijabetesa. Dijabetes je pak poslije raka pluća druga bolest sa elementima životne ugroze. Bolest se u fazi predijabetesa može uočiti ako dolazi do pogoršanja vida, ako trnu prsti na nogama i rukama, ako postoji poremećaj mokrenja i dr. Količina šećera u krvi može se jednostavno izmjeriti aparatićem, ali nije dovoljno mjeriti razinu šećera samo ujutro već i dva sata poslije ručka. U novije vrijeme postoji i elektronički aparat ‘FreeStyle Libre’ koji se namjesti na ruku i koji mjeri razinu šećera bez uboda iglom, ali je dosta skup i proizvođač ga, zbog velike potražnje, ne stigne proizvoditi.

    -Na ovaj aparat nemaju pravo dijabetičari tipa II, niti svi pacijenti sa tipom I šećerne bolesti. Aparat je skup, propisivanje je rigorozno i sa nekoliko ograničenja. Moramo se boriti, pojedinci i sve udruge, da ne bude tako te da što više pacijenata stekne pravo na ovaj aparat jer pacijenti na inzulinu koji sebi apliciraju 3 ili 4 puta inzulin na dan se uvijek prije toga moraju ubosti i izmjeriti šećer. Plus kontrole poslije, plus dodatna mjerenja npr. ako je pacijentu loše ili je u ‘infektu’. Ovi su ljudi izmoreni i ispaćeni od stalnog pikanja. Možete zamisliti kako je to! – rekla je doktorica Lukić.

    U uznapredovanom stadiju bolesti ‘dijabetičko stopalo’ vrlo je često, a amputacija noge najgora je komplikacija jer pacijenti kojima je amputirana noga u pravilu ne žive dugo. Dijabetičari često doživljavaju i srčani udar zbog promjena na velikim žilama. Postoji statistički podatak da čak 75% dijabetičara umre od srčano-žilnih bolesti. Kako bi se prevenirale krvožilne bolesti potrebno je kontrolirati tjelesnu težinu, paziti na prehranu, više se kretati, prestati s pušenjem te smanjiti razinu kolesterola i šećera u krvi. Učlanjenjem u Udrugu Dia-Mell Ludbreg mogu se steći višestruke pogodnosti u edukaciji, prepoznavanju i liječenju dijabetesa, a nije zanemarivo niti druženje članova koji usput izmjenjuju i korisna iskustva.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content