);
Knjižničarka Valentina Namesnik: ‘Rado se uključujem u aktivnosti koje za cilj imaju motivirati djecu i odrasle na čitanje.’

Knjižničarka Valentina Namesnik: ‘Rado se uključujem u aktivnosti koje za cilj imaju motivirati djecu i odrasle na čitanje.’

Svake se godine 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Koliko zapravo knjiga ima važnu ulogu u cjelokupnom razvoju djece, ali i obrazovanju starijih generacija uvjerili smo se kroz razgovor s magistricom bibliotekarstva, Velentinom Namesnik.

Valentina Namesnik 29-godišnja je Ludbrežanka koja živi i radi u Zagrebu. Od malena je bila vezana za knjige, voljela je puno čitati, ali i pisati. – Imala sam sreće što su mi roditelji odmalena puno čitali. Najdraže knjige iz djetinjstva još uvijek čuvam kao najveće blago koje imam. Često sam boravila u školskoj knjižnici kod knjižničara Kamija te u ludbreškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“. – započinje priču Valentina.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Elektrostojarskoj školi u Varaždinu dvoumila je u kojem će smjeru nastaviti svoj put, no ljubav prema knjizi je prevagnula. Upisala je preddiplomski studij informacijskih znanosti i knjižničarstva na Sveučilištu u Zadru te diplomski studij bibliotekarstva na Filozofskom sveučilištu u Zagrebu na kojem je magistrirala 2016. godine. Dvije godine kasnije na istom je sveučilištu upisala i dopunsku pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu nastavnika. – Iako nisam bila sigurna što želim studirati, sa svojim sam fakultetom bila iznimno zadovoljna. Trenutno uživam u poslu koji radim, ali ne vidim se ovdje još dugo. Zanima me još puno toga, tako da se veselim ponovno zagrijati stolicu i učiti, a svaki novi posao za mene je izazov i uzbuđenje. Moja misao vodilja je: „I’m still learning.“ (Michelangelo, 87 godina) i u privatnom i poslovnom životu. – otkriva.

Valentina Namesnik, foto: Benjamin Strike

Osim što je trenutno zaposlena u jednoj zagrebačkoj osnovnoškolskoj knjižnici, Valentina piše i za dječji časopis Modra lasta, vodi čitateljski klub Prijatelji po knjigama u knjižari Hoću knjigu, gdje povremeno vodi i razna knjiška događanja, aktivnosti i radionice. – Trenutno pripremamo Facebook live aktivnost povodom Noći knjige, 23. travnja. Posao školske knjižničarke vrlo je važan i kompleksan u puno segmenata funkcioniranja škole. Knjižničari surađuju sa stručnim suradnicima i cijelim nastavnim osobljem. Zaduženja ovise od škole do škole, što pak ovisi o broju nastavnog osoblja i raspodijeli poslova. To najčešće uključuje suradnju kod izrade školskog programa i kurikuluma, nabavu udžbenika, organizaciju događanja u školi, organizaciju posjeta kazalištu i drugim kulturnim ustanovama, uređivanje web stranice škole, sudjelovanje u nastavnom programu te stručne poslove knjižničara. – kaže Valentina i dodaje kako ono što osobno smatra  iznimno važnim jest stalno praćenje literature za djecu i mlade, organiziranje radionica i aktivnosti za poticanje čitanja i sposobnost stvaranja knjižnice kao mjesta na koje učenici rado dolaze te pronalaze svoju oazu mira, opuštanja, druženja i mjesta za rad.

S tim aktivnostima prosvjetni radnici ne posustaje ni u ovoj situaciji kada su im fizički susreti i druženja s učenicima onemogućeni. – S učenicima komuniciramo preko društvene mreže Yammer, koja pripada alatu Office 365. Tamo se postavljaju nastavni materijali, a postoji mogućnost lajkanja i komentiranja te pisanja privatnih poruka. Također komuniciramo i putem elektroničke pošte, ali i telefonskih poziva i WhatsAppa. Učenici koji u školi rade i trude se, rade to i u online nastavi, iako postoje iznimke, što zbog nestrukturiranog rasporeda kod kuće ili nekih drugih situacija s kojima se učenici i njihove obitelji suočavaju, primjerice nakon potresa. – objašnjava.

Kao knjižničarka kaže da se posebno iznenadila i razveselila javljanju nekih učenika koji su fizičku knjižnicu posjećivali rijetko, a u virtualnoj su vrlo aktivni članovi. – Postavljam im razne knjiške zadatke, zabavne i edukativne. Jedan od zadataka je bio da mi uslikaju svoju kućnu knjižnicu. Da samo vidite te slike! Pokazivat ću ih svima koji uporno govore da djeca malo ili uopće ne čitaju. Djeca uistinu obožavaju knjige i čitanje! – zadovoljna je.

Sa svojim znanjem, iskustvom i kreativnošću Valentina se rado uključuje u razne aktivnosti kako bih motivirala djecu i odrasle na čitanje. Jedna od njih je vođenje kluba za djecu Prijatelji po knjigama koji funkcionira već dvije godine. – Ovoga ožujka nažalost nismo uspjeli proslaviti 2. rođendan, ali uskoro ćemo održati naš prvi virtualni susret, a rođendan ćemo uz tortu i balone proslaviti prvom prilikom. Nalazimo se jednom mjesečno u knjižari Hoću knjigu, koja članicama, osim predivnog i ugodnog prostora u centru Zagreba, daje odlične pogodnosti. Zajednički dogovaramo koju knjigu ćemo čitati, a onda o istoj razgovaramo uz prigodne radionice i aktivnosti koje s veseljem pripremam. Članice čitateljskog kluba predivne su i posebne djevojčice od 5. do 8. razreda, a moj život se obogatio kada sam ih upoznala. Veselim se susretima jednako kao i one! – poručuje Valentina Namesnik kojoj je ova situacija s izolacijom bila odlična prilika i za pokretanje YouTube kanala Prijatelji po knjigama kojeg koristi kao još jednu dodatnu mogućnost komunikacije sa svojim učenicima, članicama kluba, čitateljima Modre laste, ali i ostalim knjigoljupcima.  – Već sam prije nekog vremena dobila ideju za pokretanjem kanala i upravo je situacija s izolacijom bila pokretač da to i napravim. Trenutno se na njemu nalazi nekoliko videa gdje čitam kratke priče ili slikovnice i predlažem kreativne radove. Sve radim spontano. Shvatila sam da nije važno da se nešto radi „na silu“ i da bude savršeno, već da se radi s ljubavlju i u trenutku kada za to dođe vrijeme. – zaključuje knjižničarka Valentina Namesnik.

Suradnja s HRT-om kroz emisiju „Kod nas doma“

Valentina već dulje vrijeme surađuje s uredničkom ekipom HRT-a te snima video materijale koji se emitiraju na Facebook stranici emisije „Kod nas doma“. – Odlična urednička ekipa HRT-a prvi put me popratila prije nešto više od godinu dana kada sam u školi gdje sam tada radila provela veliki projekt „500 knjiga za 500 dobrih djela“. Nastavila sam s gostovanjima u njihovom studiju, pa sam tako snimila i videa koji se emitiraju na Facebook stranici „Kod nas doma“ u vrijeme kada se emisija ne emitira zbog izolacije. Govorim o knjigama i čitanju, kreativnim radovima za djecu i mlade te prigodnim temama, a posebno mi je važno da gledatelje podsjetim da se fokusiraju na ono pozitivno, budu zahvalni na onome što imaju i vesele se koliko god je to moguće. Jedan sam video čak snimila na vrtu! Trenutno uživam kod kuće, ali radujem se ponovnom odlasku u Zagreb, koji mi jako, jako nedostaje. – zaključuje Valentina.

Ova situacija u kojoj se cijeli svijet upravo nalazi je idealna prilika za bijeg u svijet knjiga. Valentina je za čitatelje Ludbreških e-novina pripremila preporuke o tome što čitati u karanteni.

 

Prijedlozi za djecu (predškolci i niži razredi):

Alba: riba koja živi sto godina, Lara Hawthorne

Suli u avanturi – prijateljstvo, Maja Šimleša

Mirko Bjesomirko, Tamara Vučković

 

Prijedlozi za djecu i mlade (viši razredi i srednja škola):

Čudo, R. J. Palacio

Zmaj ispod Staroga grada, Krunoslav Mikulan

Kradljivica knjiga, Markus Zusak

 

Prijedlozi za odrasle:

Ono u što sam sigurna, Oprah Winfrey

Kako biti sretan, Eva Woods

Male žene, Louisa May Alcott

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content