Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner uključila se u obilježavanje Dana medijske pismenosti koji se na razini cijele Hrvatske provode po drugi puta.

Na Odjelu za odrasle tom su prigodom održane dvije radionice, 9. i 10. travnja, na temu osnova medijske pismenosti kroz primjenu alata namijenjenih pristupu sadržajima. Cilj knjižničara i voditelja radionice Domagoja Busije bio je korisnicima ukazati na važnost različitih medijskih sadržaja te načine na koje tim sadržajima mogu pristupiti i kako ih mogu koristiti.

Dan kasnije u obilježavanju Dana medijske pismenosti sudjelovali su i učenici 6.a i 6.b razreda Osnovne škole Ludbreg. Upoznali su se s pojmom medijske pismenosti, kao jedne od važnijih vještina za život u 21. stoljeću.

Prof. Martina Mesek održala je prezentaciju kroz koju im je predstavila osnovne pojmove vezane uz medije, privatnost, zaštitu podataka, medijsko nasilje, lažne vijesti, govor mržnje, kritičko promišljanje i medijski bontona.

Učenici su vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru te iznosili svoja iskustva, ali i rješenja za određene spomenute probleme.

Drugo izdanje Dana medijske pismenosti

Dani medijske pismenosti ove godine održani su u periodu od 8. do 12. travnja. Projekt je to koji su pokrenuli Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem edukacije djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o medijskoj pismenosti.

Budući da smo svakodnevno izloženi velikoj količini informacija, upravo nam medijska pismenost omogućava bolje snalaženje u „moru” lažnih vijesti, manipulacija i govora mržnje te odabir kvalitetnog sadržaja i relevantnih, istinitih i provjerenih informacija. Posebno je važna za djecu koja sve ranije počinju koristiti različite medije.

-Drugo izdanje Dana medijske pismenosti, uključuje više od 180 događaja u više od 60 hrvatskih gradova i mjesta, a u sklopu glavne teme – poštovanje sebe i drugih u medijima – održano je niz predavanja, radionica i filmskih projekcija u suradnji sa školama, knjižnicama, kinima, medijima i kulturnim institucijama iz cijele Hrvatske. – stoji na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

 

Noć knjige

Nakon razgovora i upoznavanja s medijskom pismenošću učenici su zajedno s knjižničarkom Margaretom Rajh napravili uvod u obilježavanje još jedne manifestacije – Noć knjige koja se održava 23. travnja. Izrađivali su plakate o svojim omiljenim književnim likovima, te ih nakon toga izložili u izlogu knjižnici.