Već tradicionalno na vinogradarskom imanju Ane Grgec u vinorodnom području Graci iznad Hrastovskog svake se godine sredinom kolovoza podiže klopotec. Ovim činom vinari s ovog područja i šire okupljaju se na zajedničko druženje kojem je cilj podići na visoki stup i pokrenuti veliki drveni klopotec kao znak početka sezone berbe grožđa. Organizator ovog tradicionalnog događaja je Udruga vinogradara i vinara Grački grozdek. Ove godine ‘Grozdeki’ su u goste pozvali kolege vinare iz Varaždinskih Toplica.
-Malo je vjetrovitih dana pa klopotec dosta vremena neće uopće raditi jer ga slab vjetar ne može pokrenuti. Kad ga pak jači vjetar zavrti onda ga hoće strgati kao što je to bio slučaj s dosadašnjim. Ovo je novi klopotec kojega je napravio naš domaći čovjek Josip Havaić koji je također strastveni vinogradar. Vinogradari i vinari klopotec zapravo podižu zbog očuvanja tradicionalnih vrednota naših djedova, baka, očeva i majki. Nekad uzgoj grožđa nije bio intenzivan kao danas, nije bilo zaštitnih sredstava, a obitelji su bile velike pa se morala sačuvati svaka bobica grožđa. Zbog toga je skoro svaki vinograd imao svoj klopotec pa su opet jata čvoraka mnogima napravila štetu – rekla je Ana Grgec.
I zaista, sjećamo se, nekad su ljudi imali potrebu napraviti količinu pa su moštu dodavali zaslađenu vodu. Danas je sramota rijediti mošt s vodom i puno pozornosti se posvećuje kvaliteti vina.
-Većina ljudi uglavnom proizvodi sortna vina, a nekad se sve pomiješalo skupa. Sada su samo skupna druženja, a radom u vinogradu i posebno podrumarenjem se svatko bavi sam jer tako se čuvaju tajne i ‘recepti’ kako proizvesti vina koja će osvojiti medalje na vinskim izložbama. Svaka pak medalja s izložbe omogućava bolju prodaju vina po višim otkupnim cijenama – rekao je Mario Funtek, vlasnik vinarije deMar dobitnice zlatnog Decantera za graševinu na ovogodišnjoj izložbi u Londonu.
Na ceremoniji podizanja klopoca okupilo se pedesetak ljudi. Vjetar je bio dovoljno jak, klopotec je klopotao, a kotlovina se krčkala na velikom tanjuru. Da je bilo i druge ‘papice’ ne treba uopće govoriti jer nitko ne može piti na prazan želudac. A ceremoniju puštanja klopoca u rad vodio je sam njegov meštar Josip Havajić.
-Klopoca ćemo skinuti dolje jer još moram nešto popraviti, a moram ga i ofarbati da se na kiši drvo ne ‘nadune’ jer ako se ‘nadune’ vjetar ga neće moći pokrenuti. Ovaj klopotec ima doživotnu garanciju jer dok sam ja živ bit će i drvenih dijelova za njega. Inače, mi smo klopoca podigli deset dana ranije. Naime, prema tradicijskim običajima i zapisima vinogradari su nekada klopoce dizali na stupove 24. kolovoza na Dan svetog Bartola – pojasnio je Josip.
Dakle, prisustvovali smo najavi najljepših dana za svakog vinogradara, a to je berba. Prilikom svečanosti puštanja klopoca u rad na Gracima osjetili smo veselje i radost ljudi i čuli jednu narodnu mudrost koja kaže: ‘Vino je kak i žena, dok moreš te poštiva, a dok onemoćaš norca s tebe dela’. Do viđenja u berbi ili ako ne prije onda prilikom podizanja klopoca sljedeće godine.