Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice dr. Mladen Kerstner održana je radionica za djecu predškolske dobi na tema „Čuvajmo naš planet“. Na radionici koja je održana u sklopu programa Klinci u knjižnici sudjelovalo je petnaestak mališana sa područja grada Ludbrega.

Čitanjem priča sa jasnom ekološkom porukom, pjevanjem, izradom ukrasa od prirodnog i neoblikovanog otpadnog materijala te sadnjom cvijeća u tegle mališani su obilježili Dan planeta zemlje.

-Najprije smo pročitali „Priču o šumi“ gdje su se djeca lijepo uključivala, navodili su i negativne i pozitivne primjere o tome kako čuvamo prirodu. Zatim smo posadili cvijeće koje će ukrašavati našu igraonicu i na kraju smo koristeći neoblikovani otpadni materijal izradili tulipane i žabe. Djeca su uključena u sve aktivnosti, kako likovne tako i one govorne, pričali su, pjevali ali i učili o strpljivosti i redu.- kaže Jasenka Bajrović, odgajateljica.

Cilj ovih aktivnosti bio je ukazati na važnost čuvanja planete te potaknuti djecu da kroz zabavno i aktivno učenje i podučavanje čuvaju prirodu te promišljaju o mogućnosti racionalnog i odgovornog korištenja prirodnih potencijala.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

 Dan planeta Zemlje prilika je svima nama da se podsjetimo važnosti očuvanja planete za buduće naraštaje.