Na završnici ovogodišnje kulturne manifestacije „Kešnerijada – kajkavski dani v Ludbregu“ održanoj u subotu, 8. srpnja, Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ obilježila je 95. obljetnica rođenja Mladena Kerstnera, velikog hrvatskog književnika i promicatelja kajkavskog jezika i kulture.

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeće na spomen ploču koja se nalazi na zidu Kerstnerove rodne kuće. Program se potom nastavio književno -glazbenom večeri u svečanoj dvorani dvorca Batthyany. U sklopu programa održano je predstavljanje zbornika humorističnih dramskih tekstova koji nosi naziv ‘Vozel’, a u koji su uvršteni najbolji radovi pristigli na natječaj za dramski humoristični tekst u period od 2020. – 2022.

U zborniku koji je predstavila Lidija Novosel objavljeno je 17 tekstova koje je prosudbeno povjerenstvo odabralo od 40-ak tekstova prijavljenih na natječaj u protekle tri godine.

– Dobio sam informacije da se uvršteni tekstovi već sad izvode na raznim manifestacijama, prigodnim programima, prema tome mislim da smo na neki način opravdali svrhu ovog natječaja i njegovo pokretanje. – istaknuo je ravnatelj gradske knjižnice Stjepan Stjepić.

Osim predstavljanja zbornika održana je i podjela nagrada najuspješnijim autorima za ovogodišnji natječaj na koji se prijavilo njih 6. Jasminka Vugrinec objavila je i obrazložila odluku prosudbenog povjerenstva koje je od pristiglih 8 tekstova odabralo i nagradilo dva rada.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 130 eura dobio je Tibor Martan iz Madžareva za tekst „Cipelje“. Autor pobjedničkog teksta „Duoste buke a za neč“ je Zlatko Pochobradsky iz Gerova. Njemu je pripala i novčana nagrada od 260 eura.

Ulomke iz nagrađenih komedija čitali su Vlatko Hlupić, Domagoj Busija, Aleksandar Horvat i Đurđa Kokanović.

Na programima kojima se čuva sjećanje na književno djelo velikog promicatelja kajkavskog jezika, u ime obitelji zahvalio je Zvonimir Kerstner, najstariji sin Mladena Kerstnera, a poseban ugođaj programu dala je Lea Šprajc, mlada kantautorica i izvođačica kajkavskih pjesama iz Preloga.