Povodom godišnjice rođenja Ludbreškog komediografa Mladena Kerstnera, rođenog 8. srpnja 1928. godine, prvog vikenda u srpnju održana je trodnevna ‘Kešnerijada 2019.’. Programe je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner, prva dva dana održani su u dvorcu Batthany, a trećeg dana u Vatrogasnom domu u Hrženici.

    U petak je najprije otvorena izložba skulptura ‘Mejaši’, likova iz istoimene Kerstnerove humoristične serije koja je ove godine proslavila 50. godišnjicu premijernog emitiranja. Popularne ‘mejaše’ izradila je grupa autora koju čine: Štefanija Baranašić, Vanda Bilinski, Dragutin Ciglar, Aleksandar Horvat, Željko Ježek, Radoslav Novosel Rajko, Tina Novosel, Klaudija Pokos i Sara Sermek. Skulpture su nastale na kreativnoj keramičarskoj radionici koju je vodila ludbreška keramičarka Štefanija Baranašić. Radilo se različitim tehnikama: u terakoti, u drvetu bukve, u kamenu i raku tehnikom.

    Među skulpturama Regice, Babice, Presvetlog, Cinobera, Besnog, birtaša Martina i drugih nismo zapazili Dudeka. Skulptura Dudeka u terakoti raspala se u keramičarskoj peći prilikom pečenja gline na temperaturi većoj od tisuću stupnjeva pa možemo reći da je Dudek zapravo prošao neslavno baš kao i u svakoj epizodi serije Mejaši. Zbog izuzetno vlažnog vremena prilikom izrade, raspale su se još neke skulpture no one su uspješno sastavljene jedino ‘Dudek je bio nepopravljiv’.

    Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Antun Šimić. Nakon otvorenja izložbe održan je koncert Mirka Švende Žige pod nazivom ‘Kajkavski cabaret’. Žiga je, naravno, uspio razgaliti srca prisutnih koji su svi odreda zadovoljni napustili atrij dvorca Batthyany.

    U subotu je održana manifestacija dječjeg kajkavskog pjesništva pod nazivom ‘Kaj je kaj’. U manifestaciji su sudjelovala djeca osnovnih škola Ludbreg, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec te učenici Srednje škole Ludbreg. Za po tri najbolje napisane pjesme u svakoj kategoriji djeca su dobila nagrade, priznanja i pohvale. U kategoriji Osnovne škole nagrade su osvojili: za 1. mjesto Leon Pokos iz OŠ Sveti Đurđ za pjesmu Sosedova hiža, 2. mjesto je osvojio Leon Kraljić također iz OŠ Sveti Đurđ za pjesmu Sinokoša, 3. mjesto je osvojila Nikolina Zrinski, učenica OŠ Martijanec za pjesmu Svet. Pohvalu za pjesmu Juter dobio je Dario Kolman, učenik OŠ Martijanec. U kategoriji srednje škole nagrade su dobili: 1. mjesto za pjesmu Lepčive zvezde osvojio je Marino Mikor, 2. mjesto za pjesmu Prešlo je petnaest let Boži Hlastecu dobiva Erik Kelin, 3. mjesto je osvojila Ines Kovač za pjesmu Podravska. Pohvalu su dobili Danijel Lovasić za pjesmu Bela roda i Ana-Marija Lilek za pjesmu Ljubav. Nagradu za interpretaciju pjesme dobio je Erik Kelin.

    U uvodnom djelu programa učenici dramske družine OŠ Martijanec pod vodstvom učiteljice Spomenke Struški izveli su recital ‘Lepi beli oblok na lepi beli hiži’, inspirirani knjigom Aleksandra Horvata ‘Grad v sredini sveta’. U glazbenom dijelu sudjelovao je Tamburaški orkestar KUD-a ‘Juraj Lončarić’ iz Hrženice. A upravo u Hrženici odvijao se program trećeg dana Kešnerijade. Tamo su mnogobrojni posjetitelji mogli vidjeti glumce, statiste i bandiste.

    Prije otkrivanja spomen ploče održan je kratki program u kojem su sudjelovali Mladen Kerstner mlađi, Aleksandar Horvat, limena glazba te glumica Smiljka Bencet. Na pročelju Društvenog doma popularna Regica otkrila je spomen ploču koja je postavljena povodom 50. obljetnice premijernog emitiranja istoimene serije.

    -Prva epizoda, kasnije izuzetno uspješne serije, snimljena je upravo u Hrženici 1969. godine. Nakon velikog uspjeha te epizode sljedeće godine snimljene su ostale epizode ‘Mejaša’. O liku i djelu autora serije Mladena Kerstnera govorio je umirovljeni profesor Stjepan Hranjec. Popularni glumci Smiljka Bencet i Nikola Novosel prisjetili su se tih davnih dana uz priče koje su nasmijale publiku, pridružio im se Stjepan Jagić, rodom iz Hrženice sa štiklecima kojih se sjeća kao statista. Uz pogledani isječak epizode snimane u krčmi Grozdu, publika je uživala u glazbi Tamburaškog orkestra ‘Juraj Lončarić’ i Limene glazbe KUD-a Sloga iz Karlovca. Za kraj programa Amaterska družina Kešneri izvela je predstavu na kajkavskom jeziku Poštene žene v Grozdu. – rekla je Edita Kutnjak Zlatar, v.d. ravnateljice Knjižnice.

    I ove godine svi programi Kešnerijade bili su odlično posjećeni te za građanstvo potpuno besplatni.