);
Katolički skauti u našoj župi

Katolički skauti u našoj župi

     U Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održano je okupljanje članova s ludbreškog župnog područja u Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije. Zdrug katoličkih skauta djeluje 4 godine i broji oko 150 članova. Vodi ih Dominik Klemenčić, a njihov duhovnik je vlč. Tihomir Kosec. U odredima djeluju skupine djece osnovnoškolske dobi i srednjoškolske dobi, a uključuju se i odrasli. Radi se o mladima koji žele bolje upoznati Boga, Crkvu i Domovinu. Kao svojevrsni izviđači, katolički skauti imaju aktivnosti u prirodi putem ljetnih kampova.

     -Na desetodnevno kampiranje mogu ići mladi iz starijih skupina katoličkih skauta, a tamo sudjeluju u raznovrsnim tečajevima i obavljaju svakojake životno-korisne aktivnosti. Tako su u ljetnom kampu na nenaseljenom otoku Zmajanu kod Šibenika ljetos uređivali otok, učili tečaj prve pomoći, spravljali čajeve, učili vezivanje mornarskih čvorova i dr. Sve smo na otok donijeli sami, a od vojske smo dobili samo cisternu pitke vode. Branje šipka, bagremova cvijeta i ostale akcije organiziraju se posebno kako bi se prikupila sredstva za samofinanciranje. – rekla je Nikolina Tomašić, voditeljica ludbreškog Odreda Svetišta Predragocjene Krvi Kristove.

     Odluka o osnivanju ludbreškog odreda skauta donijeta je na misi 19. studenog kada je bilo i predstavljanje koje je održao Dominik Klemenčić. Obilježja skauta Varaždinske biskupije su bordo crvena košulja i marama sa zlatnim obrubom.

     -Katoličke skaute osmislio je Robert Baden Powel, engleski vojnik koji je kod mladih uočio nedostatak želje i volje za redom i radom. Zanimljivost leži u činjenici da se u Njemačkoj najviše mladih odlučuje za svećeničku službu upravo iz redova katoličkih skauta. – rekao je Dominik Klemenčić, voditelj skauta Varaždinske biskupije.

     -Osim varaždinskog i ludbreškog odreda u Varaždinskoj biskupiji djeluju još odredi u Pitomači, Orehovici i Kuršancu. U našem ludbreškom odredu okuplja se oko 15 potencijalnih članova koji će punopravnim članovima postati najvjerojatnije u 6. mjesecu sljedeće godine u Rijeci. Tamo će boraviti u samostanu, a u obližnjem Driveniku moći će provesti dvodnevni izlet. Ovi susreti su priprema za davanje obećanja. U suradnji s izviđačima ćemo u Varaždinu preuzeti betlehemsko svjetlo. – pojasnila je Nikolina.

     Punopravni članovi odreda skauta mogu jednom mjesečno ići na dvodnevne izlete koji se provode u katoličkom duhu svakodnevnim prisustvovanjem misama i molitvama. Osim toga, jednodnevni izleti često se organiziraju na Kalnik i Ivanščicu.

     -Odlučila sam pristupiti odredu skauta jer mi je Bog na prvom mjestu. Kad sam sa skautima osjećam se bolje. Volim se družiti i mislim da moram još puno toga naučiti o Bogu, Crkvi i Domovini. – rekla je Ludbrežanka Dijana Cvetanović, učenica 1. razreda SŠ Prelog.

     Ovo je još jedna prilika mladima pa i onima nešto starijima da se uključe u aktivnosti koje su korisne za razvoj zdravlja i osobnih sposobnosti, a ne zahtijevaju velike financijske troškove. Za više informacija zainteresirani se mogu javiti voditeljici Nikolini Tomašić ili doći petkom u 18 sati u malu dvoranu Pastoralnog centra gdje se svakog tjedna održavaju susreti.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content