Novinari Ludbreških novina svake godine, sredinom rujna, kreću u potragu za zanimljivom pričom o berbi grožđa. Svaki put nastojimo da ovaj događaj, kojemu se mnogi vesele i uživaju, predstavimo na drugačiji, zanimljiviji način. Zbog toga smo ove godine odlučili pronaći nekoga tko bere grožđe kasnije od ostalih jer za to svakako postoje razlozi, ali i određeni rizici. Potraga nas je odvela do vinograda obitelji Pepelko iz Ludbrega.

-Kasnija berba doprinosi većem postotku prirodnog voćnog šećera u grožđu pa ne treba doslađivati mošt konzumnim šećerom. S druge strane postoji rizik da vam dio uroda odnesu čvorci jer vjerojatnost da jato sleti ‘na gozbu’ baš u vaš vinograd je velika s obzirom da je većina vinogradara pobrala grožđe u svojim vinogradima. – rekao je Sebastijan Pepelko, vlasnik.

Obitelj Pepelko odlučila se za berbu grožđa posljednje rujanske subote vjerujući da najavljeno loše vrijeme ne može poremetiti njihove planove. Međutim, …  

-Malo je falilo da nam tuča, koja baš i nije uobičajena u ovo vrijeme jer već je sami kraj rujna, uništi cjelogodišnji trud. Kada smo čuli da na području Ivanca pada tuča veličine oraha nije nam bilo baš svejedno. Ljudi često objavljuju na društvenim mrežama i informacije se brzo šire naročito one negativne. Čim je na Fejsu objavljen video o tuči u Trnovcu Bartolovečkom pomislio sam da radnika za berbu ove godine neću niti trebati. Padala je i ovdje solika, ispred vrata klijeti bilo je sve bijelo, ali na sreću nevrijeme je trajalo kratko i nije bilo štete na grožđu. – pojasnio je Sebastijan.

To ne znači da nogometni veterani Podravine feštu ne bi imali jer obitelj Pepelko pripremila je odojka za ražanj i piliće za peku u krušnoj peći. Pripremu glavnog jela odradio je domaćin osobno i ponosno se fotkao kraj ražnja.

-U ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora prijatelji su mi pomogli od stare cigle jedinke sazidati ražanj i krušnu peć i ovo je prvi put da ćemo isprobati kod mene da li smo kamin dobro sazidali. Kod ražnja obično je glavni je Meva koji mi je kao i Fročo pomagao u zidarskim radovima no ovaj put oni su zajedno s Perijem glavni putari. Naravno, red je da ja onda pomognem i njima no problem je što je Fročo počeo zidati kuću. – rekao je šaleći se Sebastijan.

Ne trebamo vam govoriti da je prijateljskih pošalica i ‘podbadanja’ u ovoj berbi bilo napretek jer ekipa je to koja se često sastaje i fešta pa se već jako dobro znaju i ne ljute se ako netko nekom možda čak i ‘prenisko’ spusti. Tako npr. Fročo nije ostao ‘dužan’ pa je rekao domaćinu da bere tako kasno jer je čekao da kišu kako bi mošta bilo više. No, idemo se uozbiljiti. Pepelkovi godišnje proizvedu oko 2000 litara sortnog i miješanog vina što znači da su u berbi nabrali oko 3000 kilograma grožđa rajnskog rizlinga, žutog muškata, traminca, graševine i šipona. Od zadnje tri navedene sorte rade miješano vino koje je i najbolje za gemišt. Žuti muškat pije se čisti, bez mineralne vode i odabir je ženske populacije, a rajnski rizling najviše obožava ‘stari domaćin’ Dragutin.

-Grozdja je ove godine ko blata i nisam očekival da će se tolko nabrati od 850 čokota. Dok sam optrgavao lišće onda se tek vidjelo kak je trsje jako rodno pa evo ve moram iti posuđivat posude jer dečki više nemaju kam muljati. Izgleda da bumo još i zutra morali prešati. – rekao je Dragutin Pepelko.

Voditelj linije muljanja i prešanja bio je bratić Robert Jagić, a tko bude rastopio onih 20 kg šećera pripremljenih u podrumu to ne znamo. Znamo samo da ove godine grožđe ima male postotke šećera pa je tako fraktometar za rajnski rizling pokazivao 14,2. Osim s urodom i velikom brojem prijatelja i rođaka koji su se odazvali na berbu Dragutin je zadovoljan i sa interesom koji za vinogradarstvo pokazuje unuka Sara. Sara je u berbu, naravno, pozvala i svoje prijateljice Martu i Ivonu, a koliko će trajati njezin interes za vinogradarstvom pokazat će vrijeme.

Napuštamo mjesto radnje ove priče o najljepšem poslu u vinogradu dok druženje još traje, a u međuvremenu stigli su još neki berači tako da se broj prisutnih povećao na dvadeset i pet. Do sljedeće berbe živjeli te veseli i zdravi bili!