I ovog smo mjeseca posjetili gradsku tržnicu kako bi provjerili ponudu sezonskog voća, povrća i ostalih proizvoda. Za Vas smo napravili pregled cijena.

Očekivali smo nešto manju posjećenost s obzirom na godišnje odmore koji su u punom jeku, međutim na tržnici se nije osjetio manjak ljudi.

Možda je razlog to što su brojna domaćinstva polako počela s pripremom zimnice pa se po glavne sastojke trebalo doći upravo na tržnicu.

POVRĆE

Cijena kilograma cikle kreće se oko 5 kuna, za krastavce je potrebno izdvojiti od 8 do 20, ovisno o vrsti, a za papriku od 10 do 15 kuna.

Kupus se može pronaći po cijeni od 5 do 7 kuna, ovisno da li je zeleni ili crveni. Za kelj se izdvaja od 5 do 10 kuna, za poriluk 15, za mrkvu od 7 do 10 kuna, a za peršin i do 30 kuna po kilogramu.

Nezaobilazna ponuda ovih mjeseci je svakako mladi krumpir kojem se cijena kreće od 2 do 6 kuna, zatim luk od 5 do 10 kuna i rajčica za koju se iz novčanika izdvaja od 10 do 15 kuna. Nešto manje nego prošli mjesec.

U ljetnim danima na tržnici se nudi i grah kojem cijena varira od 15 do 30 kuna, a ovisi o tome radi li se o suhom, tek ubranom, očišćenom ili neočišćenom.

Od ostalog povrća može se još pronaći češnjak za kojeg kupci izdvajaju od 40 do 50 kuna po kilogramu te batat po cijeni od 10 kuna.

VOĆE

Voće drži svoju cijenu pa je tako kila breskvi na istoj vrijednosti kao i prethodnog mjeseca -15 kuna, dok se jedna od najrasprostranjenijih voćki – šljiva cijeni po 10.

MLIJEČNI PROIZVODI

Mliječni proizvodi prodaju se u zatvorenim prostorima tržnice. Pri samom ulazu s desne strane smještena je kućica OPG-a Pajnogač, a u središnjem djelu tržnice nalazi se prostorija bake Drage Rendić. Mogu se pronaći prgice kojima je cijena konstantno ista – 7 kuna, zatim razni sirevi od 20 do 45 kuna te vrhnje i putar.

PROIZVODI OD BUČE, HELJDE, ARONIJE..

Svake srijede i subote na tržnici svoje proizvode prodaje i OPG Mirko Lastavec. Njegovo bučino ulje osvojilo je brojne nagrade na raznim izlaganjima, a na ludbreškoj tržnici može se kupiti po cijeni od 15 do 90 kuna, ovisno o litraži. Osim ulja tu su još i jabučni ocat za 15 kuna, brašno od heljde koje možete nabaviti za 25 kuna, hajdinska kaša za 20, lješnjaci za 80 kn/kg, orasi za 60 kn/kg, paketić bučinih koštica po 20 te ekološki sok od aronije zadruge „Ludbreški kraj“ za 40 kuna.

Cijene pratimo i idući mjesec..