);
‘Kad fotografiram isključim se i stvaram svoju sliku svijeta’

‘Kad fotografiram isključim se i stvaram svoju sliku svijeta’

Tim riječima mlada autorica Klara Čopec, čije otvorenje izložbe je održano jučer u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, opisuje svoju strast prema fotografiji. Kad kažemo mlada autorica, uistinu to i mislimo. Naime, Klara ima 21 godinu, a njeni su radovi dosad već bili izloženi na raznim natjecanjima i izložbama.

Dolazi iz Zagreba gdje je završila srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna za fotografa. Trenutno studira na prvoj godini Medijskog dizajna u Koprivnici. Interes za fotografiju javio se još prije upisa u srednju školu.

– Na prvoj godini srednje škole koja je bila opća godina počela sam se intenzivno pripremati i fotografirati kako bi upala na fotografski odjel. Nakon što sam u tome uspjela počela sam razvijati svoj stil. – otkriva nam.

Najviše je privlači fotografiranje arhitekture.

– Kroz nju mogu prikazati svoje viđenje građevine koju fotografiram. Primjerice, umjesto u totalu ili polutotalu fotografiram detalje te na taj način prikazujem svoj doživljaj određenog objekta, građevine, arhitekture. – otkriva.

Ludbrežanima se pak predstavila izložbom ‘Look up!’ koja sadrži 3 kolekcije: Pogled u nedogled, Prolaznost i Moonlight. Zajednički tema svim kolekcijama je nebo.

– Ono što povezuje sve tri kolekcije je lokacija nastajanja, način obrade i tema. Pogled u nedogled je zapravo moje viđenje traga kojeg ostavljamo za sobom. Naime, svaki dan putujemo, a putem ostavljamo trag. Prolaznost govori o ljepoti koja je prolazna kao i oblaci. Oni putuju, mijenjajući se. Zaustavila sam te mijene. Treća kolekcija je Moonlight. Mjesec kao dio naše svakodnevice krasi nebo. Gledajući taj čaroban prizor trajno sam ga zabilježila. – objašnjava Klara.

Izložene fotografije nastale su u periodu između 2018. i 2020. godine. – Fotografije sam spaja tako da od njih radim različite oblike ili ih spajam po smislu. Dakle, one fotografije koje smatram da si međusobno odgovaraju sam spojila. – dodaje mlada autorica koja trenutno radi na novoj kolekciji koju će, nada se, realizirati do kraja godine, a publici predstaviti sljedeće.

-Nadam se da ću jednog dana raditi kao profesionalni fotograf, a ako ne uspijem u tome onda da fotografiram za dušu i izlažem na izložbama. – zaključuje Klara Čopec.

Izložbu u izložbenom prostoru dvorca Batthyany možete razgledati danas, 10. travnja, od 10 do 12 sati te sutra, 11. travnja, od 16 do 18 sati.


Zahvaljujući fotografiji osvojila besplatnu godišnju kartu za opere u Lisinskom

– Sudjelovala sam na natjecanjima u osnovnoj i srednjoj školi. U osnovnoj školi mi je rad prošao za plakat, a kao nagradu sam osvojila besplatne godišnje karte slušanja opere u Lisinskom i knjigu. – prisjeća se Klara.

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja četiri su njene fotografije bile dio izložbe ‘Ellie on the road’ ‘ održane povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, a posvećene Eleanori Roosevelt. Jedna fotografija bila je dio izložbe ‘Čovjek i fotoaparat’, a dvije su bile dio ‘Riječkog natjecanja: Ostani doma’ u sklopu kojeg je održana i virtualna izložba.


U nastavku pogledajte kako je izgledalo jučerašnje otvorenje izložbe.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content