U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ ludbreška čitateljska publika u petak će imati jedinstvenu prigodu pobliže upoznati najpoznatiji hrvatski književni par: Julijanu Matanović i Pavla Pavličića.

Na večernjoj kavi u petak, 24. rujna s početkom u 19 sati s poznatim književnicima i sveučilišnim profesorima družit ćemo se u sklopu programa gradske knjižnice pod nazivom „Epicentar emocija u centru svijeta“.

Naša ludbreška čitateljska publika voli čitati djela pisaca s kojima će imati prigodu i razgovarati. Njihovi romani ‘Tajno ime’ i ‘Zašto sam vam lagala’ u srpnju i kolovozu bili su na vrhu liste najčitanijih naslova domaće književnosti.

Pavao Pavličić (1946) jedan od najvećih i najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika, do sada je objavio 106 naslova, od kojih su najpoznatije „Večernji akt“, „Koraljna vrata“, „Dobri duh Zagreba“ i „Trojica u Trnju“, koja su i dio školske lektire. U široj javnosti najpoznatiji je i po krimićima i fantastičnim trilerima, a objavio je i povijesne, društvene i druge vrste romana, romane i priče za djecu te memoarska i feljtonistička djela. Objavio je i više desetaka vrijednih stručnih djela o hrvatskoj književnosti. Prevođen je na više svjetskih jezika, dobitnik je najprestižnijih književnih nagrada, kao i nagrada za književno-znanstveni rad.

Julijana Matanović (1959.) suvremena je hrvatska spisateljica, sveučilišna profesorica u miru, književna znanstvenica, kritičarka i urednica. Objavila je više romana i zbirki proze, među kojima su najpoznatiji „Zašto sam vam lagala“, „Kao da smo otac i kći“, „Bilješka o piscu“ te „I na početku i na kraju bijaše kava“. Piše i za djecu i mlade („Rečeno – učinjeno“, „Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom“) te stručna i esejistička djela („Krsto i Lucijan“, „Tko se boji lika još“). Osim velikog broja čitatelja njezinih knjiga, vjerojatno je najčitanija hrvatska književnica na internetu zahvaljujući svojem popularnom blogu i objavljivanju na društvenim mrežama (dio toga predstavljen je u knjizi „Ljuta godina“). Dobitnica je brojnih književnih i ostalih nagrada.