);
Jeste li čuli za legendu o čaju?

Jeste li čuli za legendu o čaju?

Prije približno pet tisuća godina, kako kaže legenda, kineski car, učenjak i travar Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme čaja. Naime, prilikom jednog od mnogobrojnih lovačkih izleta kod prokuhavanja riječne vode, u posudu mu je vjetar ubacio list čaja. Voda je u posudi promijenila boju i car je osjetio neobičan i njemu nepoznat miris. Popio je nekoliko gutljaja tekućine te se oduševio aromom i osjećajem osvježenja nakon napornog lova. Također se smatra da su prvi svakodnevni uživatelji ispijanja čaja bili budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju.


Život je ljepši uz šalicu čaja

Kad vam je hladno, čaj će vas zagrijati. Ako vam je vruće, rashladit će vas, ako ste nesretni razveselit će vas ili će vas smiriti, ako ste uzbuđeni.

Iako bismo čaj trebali piti tijekom cijele godine on je najtraženijih napitaka upravo u hladnijim danima, pogotovo u vrijeme kad oko nas vrebaju razne bolesti.

Čaj ujutro budi, osvježava duh i misli, podržava kreativnost i potiče volju. U podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu i vraća organizmu vodu (crni, zeleni, šipkov, voćni čajevi). Navečer opušta od naporna dana, umiruje, uspavljuje, daje osjećaj mira i zadovoljstva, osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi, metvica, kamilica, matičnjak).

Čaj zimi grije, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju. Ljeti osvježava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina, čisti organizam od toksina i diže energiju, vraća volju. Važno je znati uživati u omiljenoj šalici čaja.

Čaj se smatra pretečom lijekova, čuvarom zdravlja i „lovcem“ na slobodne radikale, a kao prilog tome govori podatak da je Hipokrat ostavio zapise o 400 ljekovitih biljaka i njihovoj primjeni u liječenju. U skladu sa zdravijim životnim navikama čaj je zasigurno jedan od trendova, baš kao i konzumacija čajeva u rinfuzi umjesto u filter vrećicama, jer sadrže više korisnih sastojaka.


Odaberite svoj najdraži čaj

Toliko je široka kategorija čajeva da ih je gotovo nemoguće sve pobrojiti. Naši najpopularniji čajevi su kamilica, menta, kadulja, lipa, glog, bazga i mnogi drugi. Najpopularniji cvjetni čaj u cijelom svijetu je zasigurno ruža. Kamilica je najpoznatiji i najčešće upotrebljavani čaj. Prva je pomoć kod mnogih poteškoća i koristi se kao ljekoviti napitak već stoljećima. Mnogi ga vole popiti prije spavanja da lakše utonu u san, a neki tvrde da sprečava noćne more. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u trbuhu, olakšava disanje i osvježava organizam te smanjuje upalne procese. Kamilica se cijeni i u kozmetici.

Čaj od gloga ima brzo i pozitivno djelovanje na organizam. Bobice gloga čiste krv i smanjuju ukupnu razinu šećera. Glogov čaj umiruje i opušta, a učinkovit je i kod jetrenih tegoba, Ipak najjača svojstva pokazuje u regulaciji rada srca. Uravnotežuje krvni tlak i pomaže u liječenju oštećenja srčanog mišića i krvnih žila.

Čaj od šipka sadrži vitamin C i antioksidanse. Preporučuje se za jačanje imuniteta i detox kod prehlada i upala.

Čaj matičnjak uspješno liječi mnoge vrste želučanih i žučnih problema. Ima antimikrobno i protuvirusno djelovanje, potiče znojenje pa se koristi u stanjima groznice. Olakšava psihičke smetnje ako se redovite pije. Popravlja raspoloženje svima koji se bore s depresijom. Čaj od matičnjaka uklanja napetost i nervozu, suzbija stres te poboljšava pamćenje.

Čaj od slatkog pelina postigao veliku popularnost zbog svoje ljekovitosti i jedan je od najtraženijih čajeva. Neka i on bude jedan od vaših čajeva u borbi za što bolji imunitet. Ljekovitost slatkog pelina je ogromna i on spada u bilje koje pored svog antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja, uništava širok spektar parazita koji žive u organizmu pa se ujedno može koristiti preventivno.


Ako još niste pronađite čaj koji vam najbolje prija i uživajte u pravom ritualu ispijanja čaj.

Živjeli, uz dobru šalicu čaja!

Željka Namesnik

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content