Svjedoci smo da djeca previše vremena provode u zatvorenom prostoru pred računalima i pametnim telefonima. Zato smo posjetili najmlađe članove ludbreškog Radio kluba koji će dio proljeća provesti u šumi.

     -Oformili smo novu grupu mladih polaznika škole radiogoniometrije. Radi se o šestero učenika 4. i 5. razreda osnovne škole koji jednom tjedno najmanje dva sata provode na svježem zraku. Oni uče čitati karte, orijentaciju i snalaženje te otkrivaju skrivene radio stanice koje isprekidano emitiraju slabi radio signal. Takozvane ‘lisice’ pronalaze pomoću elektroničkog uređaja s antenom – rekla je Marija Shubert, trenerica mladih radiogoniometrista.

     Antony, Ana, Leonarda, Nika, Luka i Jan jedva čekaju sljedeći vikend kako bi mogli ponovno trenirati u prirodi. Prvo natjecanje na kojem će nastupiti je 20. svibnja na domaćem terenu u Ludbregu. Vjerojatno neće biti prvi, ali će im to biti dodatni poticaj da još bolje usvoje vještine snalaženja i brzog pronalaženja skrivenih ‘lisica’.

     Promovirali smo naše aktivnosti u ludbreškoj osnovnoj školi i na prvi sastanak došlo je čak 30 roditelja s djecom. Međutim odmah ih je odustalo polovica njih jer se roditelji boje da djecu ne ujedu poskoci, divlje svinje i još koje kakva čuda kojih u našim šumama niti nema. Djeca se ne boje nego se boje njihovi roditelji iako je puno veća vjerojatnost da će prije nastradati u prometu nego u šumi. Ova aktivnost im samo može biti od koristi za zdravlje i njihov razvoj – rekao je Ivan Marcijan, tajnik Zajednice tehničke kulture Ludbreg.

     Valja napomenuti da roditelje djece bavljenje ovim sportom ne košta ništa jer ne plaćaju čak ni članarinu. Sve aktivnosti, uređaje i prijevoz na natjecanja osigurava im Radio klub Ludbreg.