);
Jedini iz Hrvatske za graševinu nagrađeni zlatom

Jedini iz Hrvatske za graševinu nagrađeni zlatom

Poznato je da vinari iz Varaždinske županije već tri godine sudjeluju, sa svojim uzorcima vina, na najvećoj svjetskoj izložbi vina u Londonu. Ludbreška vinarija ‘deMar’ na ovogodišnjem prestižnom 19. Decanter World Wine Awards-u nastupila je drugi put. Nakon prošlogodišnjeg srebra za graševinu i bronce za rajnski rizling ove su godine, jedini iz Hrvatske, za graševinu nagrađeni zlatom. Kad su stigli službeni rezultati iz Londona, poslovni partner Dejan Levanček uskliknuo je ‘Uspjeli smo!’ i slavlje u vinogradu na Gracima moglo je početi.

-Naravno da smo izuzetno ponosni i sretni zbog tog našeg uspjeha. Odmah istog popodneva okupilo se društvo prijatelja koji su nam došli čestitati, a mobiteli su neprestano zvonili tako da se nismo stigli niti svima javiti – rekao je Dejan.

-Zlato za graševinu koja je na Decanteru u Londonu dobila 96 bodova je najvrijednije postignuće naše vinarije dosad, ali i sva ostala naša vina su nagrađena. Naime, u London smo ove godine poslali uzorke četiri vrste vina: graševine, rajnskog rizlinga, muškat ottonela i pinota sivog. Osim zlatne graševine, pinot sivi je nagrađen srebrom, a bronce smo dobili za rajnski rizling i muškat ottonel – rekao je Mario Funtek, vlasnik vinarije deMar.

DeMar vinarija najmlađa je vinarija ludbreškog vinogorja, ali i Varaždinske županije koja aktivno djeluje tek šest godina. Proizvode i prodaju sedam vrsta vina: graševinu, pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti, muškat ottonel i veseljak cuvee. Naglasak stavljaju na kvalitetu, a ne na količinu.

-Pretprošle godine započeli smo s izgradnjom nove vinarije i trenutno izvodimo završne vanjske radove. Uređujemo i okoliš s teniskim terenom u sklopu vinarije te planiramo jesensku berbu odraditi u novim prostorima. Naravno da će nas ovogodišnje zlato iz Londona dodatno motivirati da sve planirane radove još prije završimo. Isto tako ta nagrada nam je obaveza da zadržimo kvalitetu naših vina – završio je Mario.

Osim ludbreške vinarije ‘deMar’ na natjecanju u Londonu sudjelovalo je još 13 vinara iz Varaždinske županije. Osvojeno je jedno zlato 12 srebra te 25 bronci. Od ludbreških vinara Vinarija Stručić dobila je srebro za rajnski rizling, Vinarija Makar srebro za graševinu te bronce za muškat žuti i manzoni, a Vinska kuća Kirić tri bronce za graševinu, pinot bijeli i šampanjac Lura Bela Bruti.

-Čestitam svim našim vinarima jer smo ove godine, na ovoj prestižnoj izložbi u Londonu, nadmašili naš prošlogodišnji uspjeh. Posebne čestitke upućujem vinariji ‘deMar’ koja je Županiji priskrbila prvu zlatnu medalju. Ponosni smo na kvalitetu vina koja su rezultat dugogodišnjeg iskustva i znanja kao i primjene novih tehnologija – rekao je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Medalje iz Londona za naše vinare imaju veliko značenje jer su one izborene u oštroj konkurenciji među 18 500 uzoraka pristiglih iz cijeloga svijeta. 

 

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content