);
Javna tribina o dijabetesu kod djece

Javna tribina o dijabetesu kod djece

Godišnje 120 novooboljelih

U prostorijama hotela Amalia održana je javna tribina na temu „Djeca i šećerna bolest“ u organizaciji Kluba dijabetičara Ludbreg. Šećerna bolest predstavlja sve veći i ozbiljniji javno zdravstveni problem. Ranije se smatralo da je rezervirana za stariju populaciju, dok danas susrećemo sve više mladih oboljelih. Posebna skupina kod koje šećerna bolest i liječenje predstavlja najveći izazov jesu djeca.

Tim povodom Klub dijabetičara odlučio je omogućiti stručnim djelatnicima koji sudjeluju u odgojno obrazovnom procesu djece – učiteljima, odgajateljima, nastavnicima, profesorima te školskim i predškolskim djelatnicima uvod u razumijevanje bolesti i simptoma te uvod u pružanje psihološke pomoć djetetu oboljelom od dijabetesa.

– Broj dijabetičara, što odraslih što djece, iz dana u dan se povećava. Broj oboljele djece u posljednjih nekoliko godina se gotovo udvostručio, a upravo oni su naša najveća vrijednost. Djeca su nam svima važna počevši od roditelja kojima briga ne prestaje ni danju ni noću. Također, svi ukućani i svi koji sudjeluju u njihovom odgajanju jednako tako brinu. Stoga je ovo što smo danas čuli izrazito korisno. Klub dijabetičara Ludbreg smatrao je potrebnim da se javno govori o problemu dijabetesa, a posebno dijabetesa kod djece. – poručila je predsjednica Kluba dijabetičara Ludbreg, specijalistica obiteljske medicine dr. Dragica Lukić.

Na tribini su o ovoj vrlo važnoj temi današnjice govorili doktor medicine Dragan Milenković, spec.pedijatar i psihologinja Marina Kereša, univ.spec.clin.psych.

Pedijatar Dragan Milenković objasnio je na što treba obratiti pozornost kako bi se eventualni dijabetes kod djece što prije otkrio te je spomenuo eventualne komplikacije bolesti, dok je psihologinja Marina Kereša educirala o pružanju psihološke pomoći oboljeloj djeci.

– Kada mi netko kaže da pričam o dijabetesu kod djece u okviru od pola sata, to je jako teško. O njemu se može pričati satima. Najčešći dijabetes kod djece je dijabetes tipa 1, čak 90% oboljelih ima tu vrstu. Podaci HZZO-a iz 2012. godine pokazuju kako na 100.000 djece čak 17 ih oboli od dijabetesa. To znači da se u Hrvatskoj godišnje u djece dijagnosticira oko 120 novih slučajeva. Bolest se može pojaviti genetski odnosno postoji nasljedna sklonost, a može biti potaknuta i čimbenicima okoline. Početni simptomi bolesti su povećanje apetita, gubljenje na težini, pojačana žeđ, pojačano mokrenje, izrazito znojenje, a kasnije kada bolest uznapreduje, a ne primijeti se na vrijeme javlja se pospanost, mućenje vida, mučnina i povraćanje. – tijekom predavanja istaknuo je pedijatar Dragan Milenković.

Šokantna činjenica koju je naveo na kraju izlaganja jest da dijete mora pretrpjeti između 8 i 15 uboda iglom dnevno radi mjerenja šećera u krvi. Ukoliko uzmemo prosjek od 12 uboda, na godišnjoj razini to znači 4.380 pikanja.

– Djeca često teško prihvaćaju svoju dijagnozu, bez obzira radi li se o dijabetesu ili o nekoj drugoj kroničnoj bolesti. Isto tako, često nemaju dovoljno informacija o bolesti čime zapravo dolazi do osjećaja straha i neizvjesnosti. Činjenica da imaju neku kroničnu bolest zna dovesti i do emocionalne nestabilnosti, dijete postaje anksiozno i depresivno. Ono što trebaju napraviti i psiholozi i liječnici i obitelj i nastavnici jest da djetetu daju relevantne i istinite informacije o bolesti te da ga usmjeravaju prema budućnosti odnosno osnaže i potaknu u njemu dovoljno samopouzdanja. – poručila je psihijatrica Marina Kereša, ujedno i predsjednica Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“.

Nakon predavanja, prisutnim stručnim djelatnicima u odgojno obrazovnom procesu obratila se i predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, Antonija Brlek. – Društvo za zaštitu od dijabetesa već više od sedam godina nastoji educirati  što više odgojno obrazovnih djelatnika o tome kako postupati sa djetetom oboljelim od dijabetesa. Ušli smo u mnoge škole i vrtiće te održavali edukativna predavanja za nastavnike i profesore. Djeca oboljela od dijabetesa imaju mnogo problema u školama. Mi evo pokušavamo sanirati njih što više. Kada nastavnik dobije dijete sa dijagnozom dijabetesa potrebno je i nužno da mu zna pomoći. Takvim edukacijama želi upravo utjecati na savjest nastavnika i profesora odnosno potaknuti ih da se ne ograđuju od takve djece već da im nauče pomoći. – rekla je Brlek te potom zahvalila Gradu Ludbregu i gradonačelniku Dubravku Biliću koji je i ovoga puta došao dati podršku borbi protiv dijabetesa te širenju osnovnih informacija s ciljem razumijevanja same bolesti.

Vrijeme održavanja tribine ujedno se poklopilo i sa Svjetskim danom zdravlja koji se obilježava 7. travnja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content