);
Izviđači danas slave svoj dan

Izviđači danas slave svoj dan

Na sjednici Starješinstva Saveza izviđača i planinki Hrvatske održanoj 9. svibnja 1954. godine donesena je odluka da se datum 19. svibnja, jer je to dan početka prvog tečaja za rukovodioce pionira – izviđača 1951. godine, proglasi Danom izviđača kao sjećanje na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije. Prvi izviđački voditelji bili su Danko Oblak, Boris Lešnik i Kamilo Ferenčak.

– Savez izviđača Hrvatske je udruga za izvaninstitucionalni oblik odgoja i obrazovanja djece i mladih i izvan nastavna slobodna aktivnost učenika osnovnih i srednjih škola. Izviđači su organizacija, svjetski pokret s 50 milijuna članova koji djeluje preko 110 godina ali i način života. Od 13 astronauta koji su hodali po Mjesecu, 12 je bilo izviđača. U posljednjih 70 godina, gotovo svi američki predsjednici bili su i izviđači. U Vijeću Europe, dvije trećine je bivših ili sadašnjih izviđača… Mi u izviđačima u suštini ne palimo vatre, ne podižemo šatore, nego odgajamo djecu za rad i suradnju u malim grupama, da kroz igru i učenje u prirodi stječu korisna znanja i postanu samostalniji i odgovorniji – podsjeća Mladen Struški, predsjednik Odreda izviđača Ludbreg.

Dodaje i kako su izviđači svojevrsni team building za djecu jer se u izviđačima  postupno uče radu i suradnji u maloj grupi pod vodstvom odraslijih i iskusnijih, komunikaciji i razumijevanju, vještinama organiziranja i vođenja, planiranju i ostvarivanju dogovorenog, snalažljivosti i samostalnosti u rješavanju problema.

-Danas su to uz završenu školu ili fakultet kriteriji i uvjeti za svako odgovornije i bolje plaćeno radno mjesto. Izviđači tako predstavljaju vrlo važnu ulogu u budućem životu i uspjehu djeteta ne manje važnu od glazbe ili sporta. Ovi se ciljevi u dječjoj dobi u izviđačima postižu i igrom i učenjem u malim grupama u prirodi, bez alkohola, pušenja, droge, oružja i nasilja, dopunjavanjem škole i obitelji u stvarima koje su njima neizvedive i pripremom za kasniji samostalni život – kaže Mladen Struški.

A kako će naši izviđači, koji su prošle godine obilježili 20 godina postojanja, obilježiti svoj dan?

-Danas slavimo, sutra počinjemo s upisima i radom u Osnovnoj školi Sveti Đurđ u 17.30 sati, u subotu u 14 sati u Ludbregu, koliko nam meteorologija i epidemiologija dopuštaju – zaključuje Struški.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content