);
Izuzetno aktivni lovci LD Srnjak

Izuzetno aktivni lovci LD Srnjak

     Lovci Lovačkog društva Srnjak ove su godine bili izuzetno aktivni. Gotovo je nemoguće pobrojiti sve njihove aktivnosti ostvarene u 2017. pa ćemo navesti samo najvažnije.

     Početkom lovačke sezone kupljeno je zemljište na kojem su zasijane poljoprivredne kulture koje služe za ishranu divljači u zimskom periodu. Puno radnih sati lovci su utrošili na održavanju i uređenju solišta i hranilišta za životinje, a izgrađene su i dvije samostojeće čeke u predjelu Lužanjek te kod Bolfana.

     -Nakon dugo godina konačno smo uspjeli riješiti vlasničke odnose za zemljište u neposrednoj blizini lovačkog doma. Taj dio Remize kupilo je naše Lovačko društvo i odmah smo prionuli čišćenju i uređenju terena. Pred nama je još puno posla. Također smo pred realizacijom nabave rashladne vitrine za odstrijeljenu divljač od tvrtke ‘Oprema uređaji’ s kojom dugo godina dobro surađujemo. Iza nas je izuzetno uspješna središnja proslava Svetog Huberta, zaštitnika lovaca, koja je na državnoj razini održana po osmi put, a prvi puta u Ludbregu. – rekao je Krešimir Šalig, zamjenik predsjednika LD.

     Kao i mnoga druga lovačka društva i ludbreški lovci muku muče s problemima naleta vozača na divljač gdje dolazi do oštećenja samih vozila. Naši lovci imaju osigurano lovište, no sudska praksa često je protiv interesa lovaca.

     -Ta problematika zakonom nije adekvatno regulirana i ne zna se tko je dužan nadoknaditi takve štete te su česti sudski sporovi. Vjerujemo da će nadležno ministarstvo u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom promjenom zakonske regulative riješiti barem dio tih problema. – rekao je Alen Stanko, tajnik Srnjaka.

     No to nije jedini problem s kojim se suočavaju ludbreški lovci. Naime, sve je više primjedbi zemljoradnika i građana na štete koje rade divlje svinje i lisice.

     -Nastojimo povećanim odstrelom držati ravnotežu i smanjiti prekobrojnost divljih svinja. Istina je da su se i lisice razmnožile zbog provedene oralne vakcinacije s ciljem sprječavanja bjesnoće. To je pogodovalo njihovu razmnožavanju pa se povećala populacija lisica koje se, u potrazi za hranom, približavaju pa i ulaze u naselja te prave štete, naročito u zimskim mjesecima. – rekao je Bojan Vrabec, zamjenik lovnika i jedan od najaktivnijih lovaca LD Srnjak.

     Osim lisica na području sjeverozapadne Hrvatske sve više se pojavljuje i čagalj, a s druge strane populacija trčke skvžulje pala je ispod biološkog minimuma pa su to još dva zvona koja zvone na uzbunu tj. traže rješenje.

     I ove godine već tradicionalno u vrijeme Dana ludbreške svete nedjelje u Ludbregu održana je županijska završnica u gađanju na glinene golubove.

     Dolaskom jeseni ludbreški lovci malo će odahnuti od posla i više se posvetiti druženju u skupnim lovovima koje održavaju nedjeljama. Da ludbreški lovci dobro gospodare lovištem potvrđuju i trofejni odstrijeli. Prošle sezone Đuro Margić stekao je jelena u zlatu čije rogovlje se ove godine nosilo u procesiji prilikom središnje proslave Svetog Huberta, Mario Matijašec lisicu u srebru, a Marijan Margić srnjaka u bronci. Ove sezone Krešimir Šalig odstrijelio je srnjaka u srebru, a Marijan Margić u bronci.

     Poželimo našim lovcima dobru kob bez nesreća koje su se drugima ove godine već dogodile.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content