);
Izložba rukotvorina Vesne Pavković

Izložba rukotvorina Vesne Pavković

U Bakinoj hiži u Ludbregu otvorena je prva samostalna izložba rukotvorina šezdeset sedmogodišnje Vesne Pavković iz Ludbreških Vinograda. Vesna je inženjerka tekstila koja se izradom rukotvorina bavi od svoje najranije mladosti, a ponajviše izradom goblena. Izložba je pripremljena povodom Međunarodnog dana starijih osoba pa je autorici izložbe na postignućima čestitala i izložbu otvorila Anica Happ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Zahvalu za sudjelovanje i buket cvijeća gospođi Pavković uručila je predsjednica udruge Žene iz Centra svijeta Ana Katana naglasivši da je autorica izložbe jedna od najaktivnijih članica Udruge od njenih začetaka prije 16 godina.
-Na izložbi je izloženo 46 mojih radova od čega 26 goblena, 15 stolnjaka, 2 pulovera, 2 zavjese i heklana vesta. Najvrjedniji rad je Vilerov goblen ‘Posljednja večera’ koji je prije desetak godina od strane burze goblena u švicarskom Zürichu procijenjen na 24 tisuće eura. Radila sam ga četiri do pet sati dnevno dvije i pol godine. Za jednu gospođu radila sam još jednu ‘Posljednju večeru’, ali samo lica i ruke jer je to najteže – rekla je Vesna Pavković.
Velik broj svojih rukotvorina Vesna je poklonila svojim kolegicama, a prodala ih je samo nekoliko. Radila je i puno heklanih šešira i torbica u korist Udruge koje su prodavane na sajmovima na kojima su Žene iz Centa svijeta sudjelovale.
-Pet velikih goblena radila sam po narudžbi, neke započete sam samo dovršavala, ali to je bilo davno. Sada gobleni nisu u modi, ali meni bi se bilo teško rastati od njih jer znam koliko sam truda uložila. Najzanimljivija je priča o tome kako sam došla do Vilerovih shema. Naime, moj pokojni suprug je iz Mostara gdje smo čekali autobus za Varaždin, a onda je došla jedna žena, kojoj ne znam niti ime, sa 40 shema i htjela ih baciti u kantu za smeće. Sheme sam dobila praktično besplatno, a boje za goblene sam isčitavala iz kataloga – pojasnila je Vesna.
Izložba rukotvorina Vesne Pavković bit će otvorena tijekom cijelog listopada, a kao i za sve ostale posjete u Bakinu hižu potrebno je telefonom najaviti svoj dolazak.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content