);
Izložba posvećena hrvatskom nacionalnom junaku Petru Zrinskom

Izložba posvećena hrvatskom nacionalnom junaku Petru Zrinskom

U izlogu Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg postavljena je izložba memorabilija hrvatskog nacionalnog junaka Petra Zrinskog. Riječ je o stotinjak predmeta koje čine manju kolekciju u vlasništvu prof. Milivoja Dretara, ujedno i autora izložbe.

-U godini koju su obilježile velike godišnjice – 400. rođendan i 350. obljetnica tragične smrti važno je da se o Petru Zrinskom, banu književniku i ratniku po kojem ime nosi i jedna od središnjih ludbreških ulica, što više govori. Među predmetima koji su izloženi na panoima nalaze se razglednice, slike, crteži, knjige, čak je ulična tabla s njegovim imenom. Petar Zrinski jedna je od najpoznatijih povijesnih ličnosti 17. stoljeća, istaknuti borac protiv Osmanlija, sudionik Tridesetogodišnjeg rata, graditelj dvoraca, prevoditelj i pisac, veleposjednik. Istaknuo se kao jedan od vođa protuhabsburške urote radi čega je i na kraju pogubljen 30. travnja 1671. Među zanimljivostima kolekcije je i novčanica od 5 kuna koja se nekad koristila, posvećena Zrinskom i Frankopanu. – poručuju iz gradske knjižnice.

Izložbu je predstavio sam autor Milivoj Dretar, dok je Vlatko Hlupić interpretirao „Moje drago serce“, oproštajno pismo Petra Zrinskog napisano večer uoči smaknuća. Prisutne je pozdravio i Stjepan Stjepić, ravnatelj knjižnice.

Izložba se može pogledati sve do 14. srpnja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content