Povodom Dana muzeja u dvorcu Batthyany otvorena je izložba pod nazivom ‘Na tragu Zavičajne zbirke’. Radi se zapravo o zbirci predmeta tradicijske kulture broji preko 700 predmeta sa šireg ludbreškog područja i još uvijek se nadopunjava. Prve predmete počeo je skupljati 1964. godine učitelj povijesti Stjepan Belović s učenicima Povijesne grupe. Deset godina Zbirka je bila smještena u prostorima OŠ Ludbreg da bi 1974. bila premještena u dvorac Batthyany koji tada nije bio uređen. Zbog toga su se desile 3 provalne krađe pa je dio predmeta otuđen, ponajviše numizmatička zbirka, a neki su predmeti devastirani. Zbirka je 1991. godine opet morala biti premještena ovog puta u podrumske prostorije današnjeg CZKI ‘Dragutin Novak’, a prva izložba organizirana je već sljedeće godine. Prvi stalni postav Zbirke od 54 predmeta izabrala je 1997. godine profesorica Ljerka Albus. Taj postav rasformiran je 2005. godine kada je Zbirka ponovno preseljena, ovaj put u prostorije obnovljenog dvorca Batthyany.

     – Zbirka je registrirana pri Zavodu za zaštitu kulture RH. Prošle godine pokrenuli smo projekt ponovnog postavljanja stalnog postava Zbirke koji bi se trebao ostvariti sljedeće godine. Zasad smo dobili od Ministarstva kulture 150 tisuća kuna, a za uređenje zavičajnog muzeja u podrumu dvorca Batthyany potrebno je najmanje 348 tisuća. U etnografskoj zbirci ima raznovrsnih predmeta, kamenih sjekira, rimskih cigli pa čak i kljova od slona. Ipak najviše je keramičkih i drvenih predmeta koje svake 3 godine treba zaštiti od propadanja. Najbolje bi bilo zavičajni muzej urediti po tematskim jedinicama no tu odluku ćemo prepustiti stručnim osobama. – rekao je na otvorenju izložbe Branko Dijanošić, ravnatelj CZKI Ludbreg.

     Na izložbi je izloženo tek 6 predmeta iz etnografske zbirke, a ostalo su fotografije koje je snimio Miroslav Vađunec, grafički urednik naših novina.