Članice udruge Žene iz centra svijeta u povodu ovogodišnje manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje priredile su vrlo zanimljivu izložbu starih fotografija pod nazivom „Ludbreški mladenci“. Udruga se više mjeseci angažirala u prikupljanju crno-bijelih fotografija bračnih parova koje su uslikane na dan njihova vjenčanja. Inicijativa je naišla na odličan odaziv te je prikupljeno više od 20 svadbenih fotografija iz prve polovice prošlog stoljeća. Riječ je o fotografijama koje su u većim formatima najčešće visjele na zidu spavaće sobe iznad bračnog kreveta te nizu zanimljivih fotografija manjeg formata iz obiteljskih albuma od kojih su neke nastale prije te u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Sama izložba fotografija mladenaca iz prošlog stoljeća otvorena je 29. kolovoza u prostorijama Bakine hiži, a uprizorila je „prave“ male svatove. Organizatorice su se potrudile da se stariji prisjete, a mlađi da barem malo osjete „kak je to negda zgledalo“. U sredini sobe smjestili su se mladenci iza kojih je stajala zastava, s desne strane smjestili su se gosti dok je lijeva strana sobe bila rezervirana za tamburaše i ples.

Na početku druženja gostima se obratila predsjednica Udruge Franciska Schubert. – Dobar dan dragi gosti, dragi svati! Prošle godine smo vam obećali da ćemo prikupiti fotografije ludbreškim mladenaca iz prošlog stoljeća i evo danas s ponosom možemo reći da smo u tome i uspjele. Mještani Ludbrega imali su priliku donirati fotografije svojih roditelja, baka i djedova, prabaka i pradjedova…Mi smo te fotografije poslale na obradu, uokvirile ih i kao što vidite izložile kako bi nam pričale priču. Iz njih možemo iščitati mnogo – kako su mladenci nekada izgledali, kako su se odjevali, kakve frizure su nosili, da li su se šminkali, kakav nakit su nosili i slično. –

Posebni gost na otvorenju izložbe bio je predsjednik Gradskog vijeća Antun Šimić kojemu je pripala čast da otvori izložbu. – Lijepo je da se tradicija čuva i da nas ove žene, članice Udruge,  podsjećaju na našu baštinu.-

Nakon otvorenja izložbe slijedila je zdravica za mladence i svadbena fešta uz zvukove tamburica.

Okupilo se pravo mnoštvo posjetitelja koji su s velikim zanimanjem razgledali, ali i komentirali fotografije nastale u vremenu kad je to još bila prava rijetkost. Svi oni koji su propustili ovaj zanimljiv događaj fotografije mogu razgledati tokom cijele godine u prostoru Bakine hiže.

Izložba „Ludbreški mladenci“ ujedno je i dio projekta koji će trajati do kraja kalendarske godine, državnog je karaktera, a zove se Živimo zajedno, starimo kvalitetno. U sklopu projekta provodit će se i radionice starih zanata poput štrikanja, heklanja, našivavanja.  Članice udruge Žene iz centra svijeta ovim vas putem pozivaju da im se pridružite u Međugeneracijskom centru svakog ponedjeljka u 18 sati.