);
Izaslanstvo Gradskog vijeća položilo vijence i upalilo svijeće na gradskom groblju

Izaslanstvo Gradskog vijeća položilo vijence i upalilo svijeće na gradskom groblju

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje danas je izlaslanstvo Gradskog vijeća Grada Ludbrega položilo vijence i upalilo svijeće kod Spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata te kod centralnog križa.

Vukovar je mjesto posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne uloge i mjesta u povijesti uspostave samostalne, neovisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škabrnja, koja je jedno od mjesta najvećeg stradanja. Pijetet i sjećanje posvećeni su također i onim žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata koji su nestali i čije sudbine su još uvijek nepoznate.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Paljenjem lampiona 17. studenoga u 17 sati u parku dvorca Batthyany te šetnici od parka prema svetištu i Ludbreg će odati počast najbolnijim danima Vukovara.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content